fbpx

Nova procjena u izvješću Safeguarding Outstanding Natural Value koji su izradili WWF, Aviva Investors i Investec Asset Management, stavlja stupanj ugroženosti na višu razinu nego što se mislilo te navodi da eksploatacija nafte i ruda ugrožava 70 od 229 lokacija prirodne svjetske baštine. Među ugroženima je više od pola prirodne svjetske baštine u Africi.

Coral Reef

London- Gotovo trećina lokacija s UNESCO-ova popisa prirodne svjetske baštine ugrožena od strane eksploatacije nafte i ruda. WWF upozorava ulagače i tvrtke da im zbog takvih aktivnosti prijete sudski procesi i kazne.

Mjesta svjetske prirodne baštine su mjesta od izuzetne prirodne vrijednosti, kao što su Grand Canyon, Veliki koraljni greben i Selous Game rezervat u Tanzaniji. Ona pokrivaju manje od jedan posto planeta ali sadrže izuzetnu prirodnu vrijednost te kultne krajolike i neke od najrjeđih životinja na Zemlji, poput planinskih gorila, afričkih slonova, snježnih leoparda, kitova i morskih kornjača.

Nova procjena u izvješću Safeguarding Outstanding Natural Value koji su izradili WWF, Aviva Investors i Investec Asset Management, stavlja stupanj ugroženosti na višu razinu nego što se mislilo te navodi da eksploatacija nafte i ruda ugrožava 70 od 229 lokacija prirodne svjetske baštine. Među ugroženima je više od pola prirodne svjetske baštine u Africi. Izvješće želi potaknuti ulagače da se koriste svojim utjecajem i zaustave tvrtke u eksploataciji tih dobara.

"Zaštita tih znamenitih mjesta nije važna samo zbog ekološke očuvanosti već je ključna za budući život ljudi koji o njima ovise", kazao je David Nussbaum, izvršni direktor WWF UK.

Izvješće upozorava tvrtke koje eksploatiraju bogatstva na zaštićenim mjestima svjetske baštine da im prijete tužbe za štetu i sudski procesi koji će im narušiti ugled i poslovanje.

Britanska naftna tvrtka Soco International lani je odustala od bušenja u području Nacionalnog parka Virunga u Demokratskoj Republici Kongo nakon masovne mobilizacije udruga za zaštitu okoliša.

U svijetu postoji 1031 mjesta svjetske prirodne baštine u 163 države.

Impulsportal/WWF

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2