fbpx

gtrz544

Naučnici su utvrdili da antarktički račići, koji su glavna hrana morskih sisara, mikroplastiku pretvaraju u svom digestivnom traktu u nanoplastiku, što predstavlja do sada neotkrivenu prijetnju životnoj okolini.

Rezultati istraživanja koje je sproveo tim sa univerziteta Grifit predvođen Amandom Doson objavljeni su u časopisu Nature Communications.

Tim je istraživanjem prvi put otkrivena sposobnost račića da fizički izazovu promjenu mikroplastike koju progutaju.

Mikroplastika su komadići plastike manji od pet milimetara koji štete morskom svijetu.

Antarktički račići važni su za okolinu jer predstavljaju hranu mnogim morskim sisarima.

Naučnici su upozorili da mikroplastika u okeanima predstavlja znatan rizik velikim životinjama poput kitova, morskih pasa i raža koje ih progutaju jedući "zaražene" račiće.

Istraživanje je pokazalo da račići mogu samljeti mikročestice polietilena u nanočestice.

Profesor Bengtson Naš sa Grifita kaže da istraživanje otkriva "ranije neotkrivenu dinamiku u prijetnji koju predstavlja zagađenje plastikom".

Naš je kazao da to znači da je biološka razgradnja mikroplastike u nanoplastiku vjerovatno raširena unutar većine ekosistema.

Dodao je da se štetni učinak probave mikroplastike mora dodatno proučiti kako bi se obuhvatili potencijalni uticaji nanoplastike na ćelije.

Veliki broj studija u području ekologije mora pokazuje egzistencijalnu pretnju koju predstavljaju milioni tona plastičnog otpada koji završe svake godine u okeanima.

Organizacija Ujedinjenih nacije za okeane nazvala je to "planetarnom krizom" u trenutku dok se procjenjuje da će proizvodnja plastike globalno nastaviti da raste.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6