fbpx

GLAVNI grad Norveške, nacije s najvećim rezervama nafte i plina u Europi, od ponedjeljka na "crnoj listi" drži sve investicije u fosilna goriva, javlja Climate Home.

norveska zastava nafta 123rf

Gradsko vijeće Osla je odlučilo povući investicije u fosilna goriva iz fonda teškog 9 milijardi dolara, nakon što je u ožujku već odustalo od uloga u ugljen. 

"Mi smo sretni što možemo najaviti da će Oslo preuzeti odgovornost prema klimi, kroz naše političke smjernice i naše investicije," rekla je Lan Marie Nguyen Berg iz Zelene stranke u Oslu koja je dobila gotovo trećinu glasova na prošlomjesečnim lokalnim izborima. 

Norveška je u lipnju, odlukom na nacionalnoj razini, već povukla investicije u ugljen u iznosu od 8 milijardi dolara, procijenjena vrijednost tamošnjeg suverenog investicijskog fonda je 890 milijardi dolara. 

"Budućnost fosilnih goriva povijest"

Arild Hermstad, lider aktivističke grupe "Budućnost je u našim rukama", pozdravlja "hrabri potez" povučen samo nekoliko tjedana ususret pariškoj konvenciji UN-a o klimatskim promjenama.     

"Postoji snažan simbolizam kad glavni grad naše nacije koja proizvodi naftu kaže 'Ne' investiranju u fosilna goriva. To pokazuje da je budućnost fosilnih goriva povijest i da je otklanjanje o njih prema obnovljivim izvorima budućnost."

Nguyen Berg ocjenjuje i da je riječ o "zdravorazumskoj financijskoj odluci" jer ona umanjuje učinak pada cijena energenata na vrijednost nacionalnih fondova.  "Ova promjena politike će zaštiti naše mirovine od investiranja u nasukanu imovinu," rekla je. 

U globalnoj kampanji za dezinvesticiju u fosilna goriva trenutačno sudjeluje oko 450 institucija u 43 nacije s ciljem povlačenja 2.6 bilijuna dolara.

Index

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2