fbpx

PARIZ - Najnovije francusko istraživanje otkriva da su vrapci u gradovima, baš kao i njihovi stanovnici, žrtve brze hrane.

vrabac

PARIZ - Najnovije francusko istraživanje otkriva da su vrapci u gradovima, baš kao i njihovi stanovnici, žrtve brze hrane.

Stručnjaci francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS) objašnjavaju da je opadanje broja dživdžana u velikim gradovima posljedica hrane koju konzumiraju, a koja je previše masna i previše zaslađena za njihove mladunce.

Svoje zaključke donijeli su na osnovu posmatranja 110 ptica (68 odraslih i 42 ptića starih nekoliko sedmica) u dva grada - Nioru i La Rošelu, i dva sela na zapadu Francuske.

Istraživači su izmjerili tjelesnu masu, količinu masnih naslaga na vratu, veličinu kljuna, nogu i krila ptica.

U poređenju sa seoskom populacijom, odrasli gradski vrapci su pet do 10 odsto manji i par grama mršaviji. Ali, paradoksalno, njihovi mladunci su znatno deblji od svojih vršnjaka na selu.

"Ovi podaci ukazuju da gradski vrapci jedu previše masne hrane. Jer za dobar rast ptići moraju prije svega da uzimaju proteine, koje dobijaju od insekata. U gradovima, međutim, njihovi roditelji lakše dolaze do mrvica pica i druge brze hrane", objašnjava biolog Frederik Anželje.

On navodi da takva vrsta ishrane ne ugrožava život ovih malenih ptica, ali da gradski dživdžani ležu manje jaja, a njihovi ptići sporije rastu.

Anželje napominje, međutim, da ovo nije jedini faktor koji utiče na smanjenje broja vrabaca u gradovima. Naše male komšije nestaju s asfalta i zbog visokog novoa zagađenja, kako atmosferskog tako i zvučnog, istakao je on, a prenose francuski mediji.

(Agencije)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2