fbpx

Vladimir Tadic 1

Sinoć je na Idbar brani u okolini Konjica održana svjetska premijera filma “Plavo srce”. Oko 500 čuvara rijeka sa Balkana i svijeta je došlo da pogleda film koji prikazuje borbu protiv ubrzane izgradnje hidroelektrana i borbu za očuvanje posljednjih divljih rijeka Evrope, rijeka Balkana.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu je izjavila: „Film jasno prikazuje da je borba za očuvanje rijeka teška, da ponekad gubimo, ali i da ujedinjeni sve češće pobjeđujemo. Ovim filmom smo korak bliže da problematiku hidroelektrana predstavimo svjetskoj javnosti. Ohrabrujuće je što se sve više zajednica budi i glasno bori za očuvanje onog najvrijednijeg što imaju- pitkih i očuvanih rijeka“.

Ovaj dokumentarni film je dio kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope i predstavlja borbu protiv hidroenergetskih projekata u Albaniji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini. Film “Plavo srce” je urađen od strane produkcijske kuće Farm League na zahtjev kompanije sportske opreme Patagonia. Najavu filma možete pogledati ovdje.

Patagonia je pored filma pokrenula i peticiju koja poziva međunarodne banke da prestanu ulagati u izgradnju hidroelektrana na Balkanu. Film je preveden na 14 jezika, a najavljeno je prikazivanje na preko 500 lokacija u svijetu.

Brana u Idbru predstavlja odličan primjer nemoći čovjeka nad prirodom i zbog toga je bas ova neobična lokacija odabrana za svjetsku premijeru. Brana Idbar je izgrađena 1959. godine u dolini ispod Prenja, na teritoriji Konjica, radi zaustavljanja nanosa u Jablaničko jezero. Uložen trud ali i mnogo novca na kraju je rezultirao ničim, zato što je brana ubrzo nakon puštanja u rad minirana i sada kroz nju nesmetano protiče Bašćica, voda koja je pobijedila ideju čovjeka da je ukroti.

Preko 300 hidroenergetskih projekata je planirano u Bosni i Hercegovini, na skoro svim našim rijekama. Takvi projekti donose korist samo pojedincima, dok javnost od njih ima štetu po prirodu, ljude i ekonomiju.

Za više informacija o kampanji, posjetite stranice:
https://blueheart.patagonia.com/
http://balkanrivers.net/
http://czzs.org/

Fotografija: Vladimir Tadić

Centar za životnu sredinu

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5