fbpx

06 original ww225860

Richard Barret / WWF-UK

Dupini i kitovi fascinantne su životinje koje neprestano pobuđuju maštu ljudi, čemu svjedoči sve veći broj turista koji dolaze na more s ciljem promatranja ovih veličanstvenih stvorenja.

Oni su među najinteligentnijim životinjama na našem planetu i imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja morskih ekosistema, a time i ljudskog zdravlja. Uprkos tome, zbog velikog prilova u ribarstvima diljem svijeta, svake dvije minute strada dupin ili kit.

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti, WWF je objavio izvještaj izrađen u saradnji s Konvencijom o migracijskim vrstama, koje otkriva velike izazove s ​​kojima se bore naučnici i stručnjaci kako bi smanjili prilov i zagarantovali opstanak dupina i kitova. Izvještaj ističe potrebu za povećanjem pritiska javnosti na donosioce odluka i ribarsku industriju da zaštite dupine i kitove za naraštaje koji dolaze.

Dupini i kitovi imaju snažan utjecaj na ekoisteme u kojima žive pa bi značajnije smanjenje njihove brojnosti moglo imati katastrofalne učinke na te ekosisteme. Kitovi su vrsni predatori, pa su ekološki značajni jer pohranjuju i prenose hranjive tvari (posebno ugljik i dušik) te energiju unutar i između ekosistema. Svake godine više od 300.000 dupina i kitova zapetlja se i utopi u ribolovnim alatima kao što su mreže stajaćice. Samo u Peruu zbog zapetljavanja u ribarsku opremu i mreže godišnje strada između 15.000 i 20.000 dupina i kitova.

Napuštanje neodrživih ribolovnih praksa te usvajanje novih djelotvornijih mjera i tehnoloških rješenja jedina je garancija smanjenja prilova. Prema izvještaju, najnaprednija rješenja uključuju razvoj alternativne opreme za postojeće metode ribolova kao što su mreže stajaćice, te učinkovito upravljanje morskim zaštićenim područjima što uključuje prostorna i vremenska ograničenja ribolovnih aktivnosti.

"Ovaj izvještaj potvrđuje da već postoji nekoliko metoda i tehnologija s potencijalom za značajno smanjenje prilova kitova i dupina čiji je značaj za biološku raznolikost nemjerljiv. Nadamo se da će izvještaj ukazati na ovo goruće pitanje i potaknuti državne čelnike i relevantne osobe koje upravljaju ribarstvima diljem svijeta da što prije usvoje nove metode i tehnologije. Nemamo vremena za gubljenje“, kaže Patrik Krstinić, stručni saradnik za zaštitu mora u WWF Adria.

Postoje i pozitivni primjeri, poput SAD-a koje su odlučno krenule u sprečavanje prilova dupina i kitova. Novi američki Zakon o zaštiti morskih sisavaca (MMPA) obavezuje svaku državu koja izvozi ribu u SAD da svoje propise o zaštiti morskih sisavaca uskladi s onima u SAD-u, posebno mjere redukcije prilova. Budući da je SAD jedan od najvećih svjetskih tržišta za uvoz ribe, novo pravilo moglo bi pozitivno utjecati na standarde ribolova u glavnim izvoznim zemljama, uključujući Kanadu, Čile, Kinu, Japan i Meksiko.

Iako se na prvi pogled čini da su "obični" građani nemoćni, to nije tako. Naime, odabirom održivih proizvoda iz ribarstva doprinosi se oporavku mnogih ribljih stokova i zaštiti morskih sisavaca poput dupina i kitova. WWF već četvrtu godinu provodi projekt naziva Fish Forward, čiji je cilj upravo educirati kupce kako birati održive proizvode iz ribarstva, uz jednostavan on line vodič www.kojuribukupiti.org.

WWF

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2