fbpx

nasa

Ne, to nije dobra vijest. Posljednjih nekoliko godina uzastopno, uslijed umjetne rasvjete koja je u prostornom i količinskom porastu, naš planet nažalost postaje svjetliji i svjetliji. Doznajte detalje!

Autor : Jelena Likić za biologija.com.hr

Koristeći satelitske snimke za praćenje promjena u vanjskom umjetnom osvjetljenju diljem svijeta tijekom noćnog razdoblja između 2012. i 2016. istraživanje je detektiralo porast od 2,2 posto u količini osvjetljene površine. I tako svake godine. Uz to, istraživanje je otkrilo i da količina svjetlosti trajno osvijetljenih područja također raste 2,2, posto godišnje. Dakle, ne osvjetljujemo samo veće površine, već i osvjetljene površine same po količini svjetla postaju svjetlije i svjetlije. Istraživanje je vodio Christopher Kyba iz njemačkog Centra za geoznanosti (GFZ).

„Na planetarnoj skali gubimo sve više i više od noći”, izjavio je urednik znanstvenog časopisa Science Advances Kip Hodges u kojemu je istraživanje publicirano.

Neka područja tijekom godine ostajala su jednaka po pitanju osvijetljenosti, međutim mnoga takva područja u startu spadaju među osvjetljenija područja na Zemlji, poput pojedinjih regija u Italiji, Nizozemskoj, SAD-u. Osvjetljenje se u promatranom razdoblju povećalo diljem Južne Amerike, Afrike i Azije.

Znanstvenici dodaju i kako je vjerojatno da brojke u ovom istraživanju nisu realan pokazatelj problema, s obzirom da satelitske snimke ne pokrivaju svjetlost koju emitira LED rasvjeta, koja posljednjih godina raste u potrošnji.

„Brojke su šokantne, uzimajući u obzir da je poznato da osvjetljavanjem noćnog okoliša možemo bitno utjecati na okoliš i ljudsko zdravlje”, poručuje istraživač Thomas Davies sa Sveučilišta u Exeteru.

Detalji ovih utjecaja još su neistraženi, s obzirom na relativnu novost fenomena svjetlosnog onečišćenja. „Umjetno osvjetljenje veoma je nov stresor. Problem je u tome što uvodimo svjetlost na mjesta, u vrijeme i u intenzitetu u kojima se ona prirodno ne pojavljuje te se mnogi orghanizmi ne stignu prilagoditi novim uvjetima”, pojašnjava Franz Holker, jedan od znanstvenika koji su proveli studiju.

Jasno je da ukoliko ne promijenimo način na koji osvjetljavamo vanjske prostore, trend će se nastaviti. „Kratkoročno se čini da će se emisije umjetne svjetlosti u okoliš nastaviti povećavati, ugrožavajući tako preostale Zemljine prostore na kojima se pojavljuje prirodni ciklus izmjene dana i noći”, navodi se u studiji.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2