fbpx

New Project 1 11

Nerazmjeran broj umrlih ženki predstavlja veliki problem za pingvine jer oni imaju doživotne partnere pa bi manji broj ženki mogao utjecati na broj buduće populacije.

SVAKE zime tisuće pingvina nasuka se na obalama Južne Amerike, a za njihove ženke je tri puta veća vjerojatnost da će ih more izbaciti mrtve na obalu ili da će biti ozlijeđene, javlja BBC.

“Znaju stići do obale u jako lošem stanju jer nisu uspjeli naći dovoljno hrane. Dolaze na plažu umrijeti“, rekao je biolog Flavio Quintana.

Nerazmjeran broj umrlih ženki predstavlja veliki problem za pingvine jer oni imaju doživotne partnere pa bi manji broj ženki mogao utjecati na broj buduće populacije.

Pratili su jednu skupinu pingvina

Znanstvenici iz Japana i Argentine odlučili su saznati o čemu se radi, zašto značajno veći broj ženki umire na obalama Južne Amerike.

Nakon završetka sezone parenja, pratili su jednu skupinu Magellanovih pingvina.

Primijetili su da ženke migriraju dalje prema sjeveru, spram svojih muških kolega, u potrazi za hranom. Mužjaci su bili skloniji kraćim putovanjima, ali su bili spremni dublje roniti prilikom potrage za objedom.

Mužjaci plivaju samo do Urugvaja

“Ženke migriraju sjevernije od mužjaka. Znaju doći do južnog dijela Brazila, dok mužjaci plivaju većinom samo do Urugvaja“, objasnio je Flavio Quintana.

Znanstvenici sada proučavaju rute kojima plivaju pingvini u potrazi za hranom kako bi vidjeli može li se što učiniti da se smanji broj nasukanih pingvina.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Current Biology.

www.index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3