fbpx

pink flamingos on lake nakuru kenya 7da67ed3 be01 41db a4c3 5bd1f3777d32

Jezero Nakuru, koje je dio istoimenog nacionalnog parka u Keniji, dom je mnogo vrsta divljih životinja, kao što su nosorozi, zebre, žirafe, lavovi... Ipak, flamingosi su životinje koje ovo mjesto čine unikatnim.

Nakuru, slano jezero u Velikoj dolini, južno od grada Nakurua u Keniji, poznato je po velikom broju algi koje privlače milione flamingosa.

Stručnjaci pretpostavljaju da svake godine Nakuru posjeti jedan do dva miliona ovih ružičastih ptica iz roda Phoenicopteriformes, koje stvaraju čudesne prizore na površini vode.

Na jezeru živi i veliki broj drugih životinja, zbog čega je 1961. godine osnovan nacionalni park na području od 188 kvadratnih kilometara.

Flamingosi godišnje pojedu oko 250.000 kilograma algi po hektaru površine jezera. Nažalost, zagađenje i suša polako uništavaju alge kojima se flamingosi hrane, zbog čega oni migriraju na obližnja jezera Elmenteita, Simbi Nijaima i Bogoria.

Toksini su još jedan od razloga zašto flamingosa ima sve manje. U posljednjih deset godina veliki broj flamingosa koji borave u okolini jezera je uginuo. Stručnjaci za zaštitu okoline smatraju kako su uzrok tome toksini koji zagađuju vodu. Naučnik koji istražuje nivo zagađenosti jezera Džekson Raini kaže da mještani u jezero odlažu velike količine otpada.

"Nizak nivo vode takođe otežava proces prirodnog prečišćavanja jezera i rijeka koje se u njega ulijevaju. Proizvođači alkohola u Nakuruu bacaju otpad u rijeke, čija voda dospijeva u jezero, što direktno ugrožava eko-sistem", kazao je Raini, objasnivši da tako truju vodene životinje i biljke, a lančano i ptice koje se njima hrane.

Pokušaji stručnjaka da se podigne svijest o važnosti zaštite prirodnog okruženja nisu naišli na razumijevanje mještana.

Vlada Njemačke izdvojila je 14 miliona evra za detoksikaciju jezera. Lina Dunzlaf iz Njemačke razvojne banke izjavila je da je taj novac namijenjen detoksikaciji vode u jezeru, kao i upravljanju rijekama koje se u njega ulijevaju u cilju očuvanja divljih životinjskih vrsta u Nacionalnom parku jezera Nakuru. Irena Vahome, stručnjak za okolinu s Univerziteta Egerton u Nakuruu, upozorila je da bi, ako vlasti ništa ne urade, zemlja uskoro mogla ostati bez egzotičnih ptica.

Zašto baš ružičasta?

Flamingosi su zapravo blijedosive nijanse, ali ona se pretvara u ružičastu nijansu zbog hrane koju jedu. Alge, insekti i larve koje jedu dovode do nastajanja ružičaste boje flamingosa. Alge su popout mrkve bogate prirodnim hemikalijama sa crvenim ili narandžastim pigmentom ili bojom koje razultiraju ružičastom nijansom.

Zanimljivo je da flamingosi stoje na jednoj nozi, jer im je tako lakše da se oslanjaju. Naučnici ovo stanje nazivaju pasivnim gravitacionim mehanizmom stajanja.

NN

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4