fbpx

Članovi Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u utorak su postigli dogovor za ograničenje financiranja opreme za termoelektrane na ugljen preko izvozne kreditne agencije. Ova odluka izgledno znači da japanske financijske i kreditne institucije (Japanska banka za međunarodnu suradnju [JBIC] i  Nippon izvozno i investicijsko osiguranje [NEXI]) neće financirati termoelektranu Plomin C.

PLOMINj

Ova vijest je osobito važna jer HEP pokušava sklopiti ugovor o izgradnji Plomina C upravo s tvrtkom iz Japana te je postojalo očekivanje da će se japanske financijske institucije uključiti u financiranje projekta.

S obzirom da su termoelektrane na ugljen među najvećim uzročnicima klimatskih promjena, nekoliko država poput SAD-a i Francuske već su ranije prestale financirati ugljen iz javnih izvora. Sada su Japan, Južna Koreja i Australija pristali na kompromis koji ih onemogućuje da u razvijenim državama, u koje spada i Hrvatska, financiraju termoelektrane poput Plomina C.

 Prije nešto više od godine dana objavljena je informacija da bi komercijalne banke, JBIC i francuska izvozna kreditna agencija COFACE mogli financirati Plomin C2, a sada niti jedan od tih izvora ne izgleda izvjestan”, komentirala je Pippa Gallop iz udruge CEE Bankwatch Network koja nadzire financiranje štetnih infrastrukturnih projekata.  “COFACE je u rujnu ova godina prestao financirati termoelektrane na ugljen, francuski Credit Agricole – donedavni financijski savjetnik za Plomin C – također je u rujnu prestao financirati termoelektrane na ugljen u razvijenim zemljama, dok će japanski JBIC financirati samo najefikasnije postrojenja, a Plomin C ne spada u tu kategoriju.”, dodala je.

“Dok čekamo službenu odluku Europske komisije o legalnosti dugoročnog ugovora o otkupu električne energije iz Plomina C, do medija dolazi sve više neslužbenih informacija kako će Europska komisija spriječiti potpisivanje ugovora, a financijski problemi za Plomin C se dodatno gomilaju zbog neuspjeha u osiguranju podrške banaka.“ , komentirao je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

„Kada tome pridodamo da je britanska ministrica za energiju ovaj tjedan najavila kako će Velika Britanija u idućih 10 godina zatvoriti sve termoelektrane na ugljen, argumentirajući to potrebom za dekarbonizacijom energetskog sustava, jasno je da termoelektranama na ugljen dolazi definitivan kraj. Vrijeme je da napokon to shvate i hrvatska Vlada i HEP, da prestanu propuštati prilike za ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije te da odustanu od Plomina C.“ (REX)

Izvor: Regional Express

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5