fbpx

20190322163334 529258

Na području grada ima više od 40 divljih deponija, potvrdili su predsjednici savjeta mjesnih zajednica.

Banja Luka - Prema njihovim riječima, u gradu ima 57 mjesnih zajednica, a divlje deponije stvaraju probleme građanima u više od pola od ukupnog broja naselja.

Predsjednici savjeta mjesnih zajednica kažu da je teško zastalno očistiti mjesta na koja nesavjesni građani bacaju razno smeće – od dijelova automobila do životinjih ostataka.

Upozoravaju da nekoliko dana nakon što divlje deponije budu očišćene niknu opet na istim mjestima.

Dražena Ajder, predsjednica Savjeta mjesne zajednice Mišin Han, rekla je da mještanima veliki problem predstavljaju divlje deponije, a da tome doprinosi i premali broj kontejnera.

“Trenutno u naselju imamo tri veće divlje deponije, ali ima i onih manjih koje se povremeno pojavljuju”, pojasnila je ona.

Zoran Savanović, predsjednik Savjeta MZ Petrićevac, kaže da su se ljudi osvijestili i da manje nepropisno odlažu otpad te da u ovom naselju nemaju taj problem.

S tim se ne slaže Pero Kondić, predsjednik Savjeta MZ Stričići, koji ističe da se u njihovom naselju smeće može vidjeti i pored puta.

Građani kažu da im divlje deponije predstavljaju veliki problem, koji nije lako riješiti, ali da pored toga problem stvaraju i građani koji smeće bacaju pored kontejnera.

“Čest slučaj je da mještani bacaju smeće pored kontejnera i na taj način stvaraju deponije, a najčešće to rade osobe koje i ne žive u tom naselju te u prolazu bacaju otpad”, kaže Vojin V. iz Karanovca.

U Gradskoj upravi navode da nesavjesni građani divlje deponije najčešće stvaraju na rubnim dijelovima grada, ali da se otpad pojavljuje i uz kontejnere u ulicama Zmaj Ognjenog Vuka, Majke Jugovića, Ponirskoj i Karađorđevoj.

“Imamo u planu odvoz kabastog otpada i uklanjanje divljih deponija, a Komunalna policija vrši pojačan nadzor, te mjesta s kojih se izvrši uklanjanje obilježava trakom s natpisom ‘zabranjeno odlaganje smeća'”, najavili su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Kazne

Kazne za nepropisno odlaganje otpada za pravno lice kreću su od 500 do 7.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

“Ove kazne za odgovorna lica u pravnom licu iznose od 200 do 1.800 KM, dok je za fizičko lice propisana novčana kazna od 100 do 1.000 KM”, dodali su u ovom odjeljenju.

Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3