fbpx

1oluje

SVJETSKI oceani postali su turbulentniji u zadnje 33 godine, s višim valovima i snažnijim vjetrovima, piše CNN.

Prema najnovijoj studiji znanstvenika sa Sveučilišta Melbourne, takva situacija dovest će do više poplava na obalnim gradovima te do jače erozije tla. 

 

"Velika je vjerojatnost da su tome pridonijele klimatske promjene, no još uvijek u potpunosti ne razumijemo zašto se to događa“, rekao je Ian Young, oceanograf i autor istraživanja.

Vremenske pojave kao što su El Nino, Sjeverno-atlantska oscilacija i Pacifička dekadna oscilacija također vjerojatno utječu na promjene oceanskih uvjeta. 

Najveće promjene u Južnom oceanu

Znanstvenici su analizirali podatke o brzini vjetra i visini valova s 31 satelita i uskladili ih s podacima s 80 oceanskih plutača prikupljenim između 1985. i 2018. godine. Otkrili su kako se visina valova i brzina vjetra povećavaju širom svijeta, uz značajan porast ekstremnih uvjeta na moru. 

Najveće promjene zabilježili su u Južnom oceanu, gdje su se ekstremni vjetrovi povećali za 8% tijekom 33-godišnjeg razdoblja. Visina ekstremnih valova na tom je području porasla za 30 centimetara, odnosno za 5%.

Ekstremna brzina vjetra također se povećala u ekvatorijalnom području Tihog i Atlantskog oceana, kao i u sjevernom Atlantskom oceanu za 0,6 m/s.

Oluje su te koje uzrokuju poplave

"Mada se povećanje u ekstremima za 5% ili 8% ne čini puno, ako se takva situacija nastavi u budućnosti, takve promjene u klimi snažno će utjecati na gradove“, rekao je Young.  

"Već svi znamo kakvu štetu može izazvati porast razine mora. No, mnogi ne razumiju da su glavni uzroci poplava snažne oluje i popratni valovi. Viša razina mora samo te poplave čini ozbiljnijima i češćima“, objasnio je. 

Ne treba biti povezano s globalnim zatopljenjem

"Porast visine valova jako će utjecati na obalno područje. Oluje postaju sve intenzivnije, a podiže se i razina mora. Dakle, imamo dvostruki negativan učinak“, rekao je Gerd Masselink, geomorfolog sa Sveučilišta Plymouth.

"Ova studija međutim ne dokazuje povezanost povećane turbulencije oceana s klimatskim promjenama“, naglasio je. "Postoje vrlo složeni klimatski sustavi koji kontroliraju vremenske uvjete, a koji variraju od desetljeća do desetljeća čak i bez utjecaja klimatskih promjena."

index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31