fbpx

Prosjećna januarska temperatura u Stockholmu u Švedeskoj iznosi oko -3 stepeni celzijusa. Inače, i ne tako prijatna temperatura kada niste u stanju zagrijati svoj dom.

3b10c44dc76c17cf0577b80e082aa191 XLsv

Nevjerovanto, ali ipak, Charles Sacilotto i Marie Grammar i njihov mali sin, bili su u mogućnosti stvoriti lijep ekoliški dom koji se nalazi unutar staklenika koji ih čuva od oštre zime.

Nedavno je ovaj par ugostio lidere Fair Companiesa koje su upoznali sa svojom „Naturhus“ (Prirodnom kućom) koju okružuje 4-milimetarsko staklo koje je porodicu koštalo oko 84 000 dolara.

Inspirisana radom švedskog ekološkog arhitekte Bengta Warnea, koji je takođe bio Charlesov mentor, porodica je Naturhaus izgradila na mjestu gdje se nalazila stara ljetna kuća, na Stockholmskom arhipelagu.

Ogromne su prednosti života u stakleniku. Sunčeva svjetlosti sja i pomaže pri zagrijavanju doma tokom dana, a takođe pomaže i u održavanju toplote tokom noći zbog sačuvane toplote koja je pohranjena u stijeni koja se nalazi ispod kuće. Krov je takođe napravljen kako bi se tokom cijele godine mogle raditi razne aktivnosti poput igranja sa svojim sinom, sunčanja ili čak čitanja dobrih knjiga.

Uz ovu prekrasno konstruisanu Natuhaus, ekološi osviještena porodica, može se reći, dovoljna je sama sebi. U stanju su skupiti kišnicu za sve potrebe kućanstva kao i vodu potrebnu za biljke. Oni takođe obrađuju svoj vrt, a kuhinjski otpad recikliraju.

Charles Sacilotto, koji je po struci inženjer, pomogao je osmisliti i sagraditi kanalizaciju. Prema ljudima iz Fair Companies koji su bili u posjeti, za Natruhas su rekli:

„Kanalizacijski sistem počinje sa WC-om koji odvaja urin i koristi centrifuge, cisterne i vrtna jezerca za filtriranje vode i gnojenje ostataka.“

Budući da je njihov cijeli dom pretvoren u jedan veliki staklenik, porodica je u mogućnosti da uzgaja vlastitu hranu, kao što su grođže, ljekovito bilje, krastavci, smokve i paradajz koje u normalnim uvjetima ne bi preživjeli skandinavske zime.

Možda se pitate kao i ja: „Da li život u plasteniku uistinu siguran?“ Srećom, Charles nam je odgovorio na to pitanje tokom posjete Fair Companies...

„To je sigurnosno staklo. U principu, ne može se slomiti. Ako se to nekim čudom i desi, razbit će se u sitne komade koje nikome neće nauditi.“

Pogledajte video prezentaciju Naturhausa koji je porodica snimila.

https://www.youtube.com/watch?v=30ghnDOFbNQ

FP

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2