fbpx

7Macu Pikcu

Veliki broj ekologa, arheologa, istoričara ali i veliki broj građana plaši se da će izgradnja aerodroma na Maču Pikču oštetiti krhku lokaciju poznate baštine.

Aerodrom za koji je planiran budžet od pet milijardi dolara trebalo bi da ovu istorijsku planinsku znamenitost u Peruu učini dostupnijom za mnogobrojne posjetioce.

Jedno od najpoznatijih arheoloških nalazišta godišnje u proseku posjeti 1,5 miliona ljudi, što je dvostruko više od broja posjeta koji UNESCO preporučuje.

Problem leži u tome što je Maču Pikču turistima dostupan samo preko jednog aerodroma sa samo jednom pistom u obližnjem gradu Kusko. Kako bi se smanjila gužva i lokalitet postao pristupačniji, rješenje je da se napravi novi međunarodni aerodrom u gradu Činčero, koji se nalazi između Maču Pikču i grada Kusko.

Vlada Perua ne mari za peticiju

Protivnici ovog projekta tvrde da će izgradnja aerodroma, a samim tim i povećani turizam, uništiti staze, terase i duge osjetljive dijelove Maču Pikčua.

Takođe, oni tvrde da bi ekološke posledice bile ogromne jer bi otpad s nove lokacije mogao da završi u obližnjem jezeru Piuray, koje obezbjeđuje vodu za gotovo pola obližnjeg grada Kusko, piše Archpaper.

Peruanska istoričarka umjetnosti Natalia Majluf pokrenula je peticiju protiv izgradnje aerodroma, koju je do ovog trenutka potpisalo više od 48 000 ljudi. U peticiji, Natalia navodi potencijalne štete koje se mogu dogoditi, što bi direktno uticalo na očuvanje tradicije Inka, koji potiču iz ove doline.

Ona se direktno obratila Martinu Viskaru, predsjedniku Perua, kako bi ga navela da barem još jednom razmotri lokaciju aerodroma. Međutim, čini se da Vlada Perua ne mari za peticiju i da je veoma posvećena razvijanju projekta, piše portal Gradnja.

– Ovaj aerodrom će se izgraditi u najkraćem roku, jer je veoma potreban gradu Kusko. Postoji niz tehničkih studija koje podržavaju izgradnju aerodroma – istakao je ministar finansija Karlos Oliva i dodao:

Organizovan referendum

Ovo nije prvi put da se građani organizuju protiv izgradnje jednog aerodroma. Doduše, u ovom slučaju organizovan je referendum koji je uspio. Naime, u Meksiku su građani rekli odvažno ne novom aerodromu koji je trebao da projektuje Normana Fostera. Velika razlika je u tome što je vlada Meksika takođe bila protiv izgradnje skupocenog aerodroma.

Gradnja.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6