fbpx

turtle feature

Velika je vjerovatnoća da će zelena morska kornjača progutati plastiku koja oblikom i veličinom lični na hranu iz njene prirodne ishrane, ustanovili su britanski naučnici.

U zabunu ih najčešće dovodi plastika u prirodnim bojama poput zelene i crne, odnosno kesa za smeće, jer ih podsjeća na morsku travu kojom se obično hrane. 
 
Do tog zaključka je  došla grupa naučnika sa Univerzitet u Ekseteru i Udruženje za zaštitu zelenih morskih kornjača nakon pregleda stomaka 19 kornjača koje je more izbacilo na kiparske plaže. Ustanovili su da su sve kornjače progutale plastične predmete, a u sistemu za varenje jedne od njih pronađena su čak 183 komada plastike.
 
"Ranija istraživanja pokazala su da džinovske kožaste kornjače jedu plastiku koja liči na meduze. Željeli smo da saznamo događa li se slična stvar i zelenim morskim kornjačama", rekla je dr Emili Dankan sa Univerzitetu u Ekseteru. 
 
Rekla je da su "morske kornjače prije svega vizuelni grabljivci, što znači da biraju plijen po obliku i veličini. I u ovom smo istraživanju otkrili jasne dokaze da zelene kornjače vole plastiku određene boje i oblika. Reč je uglavnom o velikim crnim kesama za smeće i dijelovima predmeta poput ribarskog užeta ili velikih plastičnih vreća za kupovinu kakve dobijete u trgovačkim lancima".
 
Dankan je rekla da istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Scientific Reports", upućuje na to da kornjače najviše vole konopce i tanke predmete koji ih podsjećaju na tanak list u crnoj, prozirnoj i zelenoj boji. 
 
Međutim, naučnici vjeruju da je uzrok smrti 34 pronađenih zelenih kornjača bilo njihovo zaplitanje u ribarske mreže i nisu u potpunosti sigurni kakvu je ulogu u tome odigralo konzumiranje plastičnih predmeta.
 
"Ovakva nam istraživanja pomažu da otkrijemo čime se hranezelene morske kornjače i jedu li određenu vrstu plastičnih predmeta češće od drugih", rekao je profesor Brendan Godli, vođa istraživačkog tima "Exeter Marine".
 
Dodao je i da je važno saznati koje su vrste plastike posebno problematične za morske kornjače.
 
Autor: Hina

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2