fbpx

1rogonjas

SNIMKE izgorjele šume, pasivnost vlade i predsjednik grub na riječima. Požari u Amazoniji katastrofalno su se odrazili na ugled Brazila u svijetu, smatraju mnogi komentatori.

"Ovo je najgora kriza za ugled Brazila u 50 godina", rekao je bivši ministar i veleposlanik Rubens Ricupero za dnevni list O Globo.

Amazonska kriza "najgora je katastrofa u povijesti brazilske diplomacije posljednjih desetljeća", komentirao je dnevni list Folha iz Sao Paula. "Sami smo i prekriveni stidom."

Premda Bolsonara na internetu podržava jako mnogo ljudi, dio korisnika Twittera kritizira krajnje desnog predsjednika kojeg žestoko napadaju i brazilski i strani mediji zbog njegova pristupa požarima posljednjih tjedan dana.

Požari su poprimili međunarodnu dimenziju zbog odluke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da ih stavi na dnevni red summita G7 u Biarritzu prošli vikend objavivši na Twitteru: "Naša kuća gori."

Bolsonaro je iste večeri suočen s pritiskom sazvao krizni sastanak te ukazom mobilizirao vojsku radi borbe protiv požara.

No potom je iznenada povisio ton prema Parizu, izašavši daleko izvan okvira diplomatske prakse.

"Međunarodni parija"

Dok je Macron Brazilcima poželio da im "predsjednik bude na visini", Bolsonarovi ministri uzvratili su mu prijezirnim i provocirajućim komentarima o Francuskoj.

"Nikada nisam vidio da se neki predsjednik Brazila izražava na takav način", rekao je Gaspard Estrada, stručnjak za Latinsku Ameriku na pariškom sveučilištu Sciences Po, dodajući da će "to ostaviti traga".

Nije Francuska bila jedina, službena Brazilija je u vezi krize u Amazoniji narušila odnose i s mnogim drugima.

Robert Muggah, analitičar s Instituta Igarape u Rio de Janeiru, kazao je da je "brazilski predsjednik nanio štetu odnosima zemlje s njezinim saveznicima, kao što su Francuska, Njemačka i Norveška".

Berlin i Oslo obustavili su svoje uplate u fondove za zaštitu Amazonije. Jair Bolsonaro je čak savjetovao Norveškoj da pošalje svoje donacije njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da "ona pošumi Njemačku".

Kao i Francuska, Irska je zaprijetila da neće potpisati sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Mercosura. Finska pak razmatra bojkot brazilskih proizvoda.

"Brazil, koji je bio uzor u svijetu kada je riječ o zaštiti šuma, postao je međunarodni otpadnik. Predsjednik može kriviti samo sebe", smatra Muggah.

Bolsonaro, međutim, tvrdi da je "Brazilu vratio vjerodostojnost".

Zemlja koja je 1992. bila domaćin Summita za Zemlju u Riju učinila je mnogo u borbi protiv deforestacije tijekom 2000-ih što je međunarodna zajednica hvalila.

Neprijatelji

"Brazil je, međutim, danas na putu da uništi svoju vanjsku politiku i u velikoj je mjeri izoliran", smatra Estrada.

Bolsonaro, osim bliskosti s Izraelom, polaže sve nade u SAD, što je zaokret od 180 stupnjeva u brazilskoj diplomaciji, a za to nije dobio ništa zauzvrat.

Premda mu je američki predsjednik Donald Trump u utorak na Twitteru izrazio "bezrezervnu podršku" kada je riječ o požarima, "Sjedinjene Države nisu podržale Brazil na G7 onoliko koliko se Bolsonaro nadao", istaknuo je Estrada, koji smatra da je brazilski predsjednik "naivan".

"Bolsonaro je sve pretvorio u neprijatelje i posljedice za imidž i međunarodni ugled Brazila bit će trajne", smatra. 

"Zaboravio je da ne sjedi u Bijeloj kući, nego u palači Planalto" u Braziliji.

Kriza u Amazoniji događa se u već narušenom diplomatskom ozračju otkako je Bolsonaro u siječnju preuzeo vlast. Bivši vojnik nepromišljeno je došao u sukob s velikim brazilskim partnerima.

Tako je bilo s "komunističkom" Kinom, prvi trgovinskim partnerom, prema kojoj je brzo morao ublažiti ton. Potom s arapskim svijetom, čije su ga prijetnje bojkotom uvoza brazilskog mesa brzo ohladile nakon što je izrazio želju da preseli brazilsko veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem.

A u Latinskoj je Americi pokrenuo otvoreni rat protiv vjerojatno idućeg argentinskog predsjednika, "ljevičara" Alberta Fernandeza, uplevši se u argentinske predizbore.

"S još više od tri godine mandata pred sobom, osim ako se ne dogodi neko čudo, ne vidim kako bi se ugled Brazila na međunarodnoj sceni mogao popraviti", komentirao je Rubens Ricupero.

index.hr 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2