fbpx

severni beli nosorog aps 564580394

Tim veterinara u Keniji uspio je da izvadi deset jajašaca iz dve posljednje ženke sjevernog bijelog nosoroga, nadajući se da će ih uspješno oploditi zamrznutom spermom uginulog mužjaka i tako produžiti život toj ugroženoj životinjskoj vrsti.

Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga, Sudan, uginuo je u martu 2018. godine.

Ova životinjska vrsta zbog krivolova i gubitka staništa dovedena je do ruba izumiranja.

Postupak je rezultat zajedničkih napora organizacije "Ol Pejeta Conservancy" Instituta Lajbnic za istraživanja divljeg svijeta, češkog zoološkog vrta "Dvur Kralove" i kenijske službe za očuvanje divljih životinja (KWS).

"Srećni smo jer smo zahvaljujući ovome partnerstvu korak bliže spriječavanju izumiranja ove ugrožene vrste", rekao je Džon Vaveru, direktor KWS-a.

"Ovo je posebno dirljiv trenutak s obzirom na to da je prošle godine od starosti u Keniji uginuo posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga - Sudan.

"Dva preostala sjeverna bijela nosoroga, majka i kći Nađin i Fatu, žive pod 24-satnom zaštitom u Keniji. Obe su, nažalost zbog genetike, neplodne.

Embrioni će uskoro biti ubačeni u surogat ženke južnog bijelog nosoroga, ali se još ne zna hoće li zahvat biti uspješan.

Naime, prošle je godine isti tim naučnika izvadio jajašca ženki južnih bijelih nosoroga, te ih je oplodio zamrznutim spermatozoidima sjevernog bijelog nosoroga u nastojanju da se razviju hibridni embrioni.

Nosorozi su drugi po veličini najveći kopneni sisari nakon slonova. Bijeli nosorog ima dvije podvrste - riječ je o južnom bijelom nosorogu i puno ređoj i ugroženoj vrsti - sjevernom bijelom nosorogu.

Glavnu pretnju ovim velikim sisarima predstavlja krivolov, a druga velika opasnost za njih je gubitak staništa.

Stručnjaci smatraju da je sada neophodno potrebno da se vlasti pobrinu o zaštiti parkova i prirodnih rezervata.

nationalgeographic.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Juli 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2