fbpx

6mhe

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić izjavio je danas na protestu protiv mini hidroelektrana (MHE) koji je održan u Pionirskom parku, u Beogradu da Srbija nije prebogata vodama te da je izgradnja planiranih 850 MHE „opasna igra“.

„Preko 2.200 kilometara vodotokova biće stavljeno u cevi ukoliko bude izgrađeno tih 850 planiranih MHE“, kazao je Ristić.

On je istakao da ekonomska potreba za MHE ne bi postojala ukoliko bi gubici Elektroprivrede Srbije (EPS) bili sniženi sa 17 na 15 odsto.

Ristić je ocenio da je izgradnja MHE dovela u pitanje koncept „pravne države“ i da dešavanja u selu Rakita, čiji se meštani bore protiv izgradnje MHE, predstavljaju nacionalnu sramotu.

Kako je on naveo, jedan od investitora ga je tužio zbog njegovog aktivizma.

Na tom skupu se obratio i filmski producent i novinar Boris Malagurski, ali je njegov govor na kratko prekinut zbog negodovanja grupe prisutnih.

Kako su organizatori naveli, negodovanje je bilo „provokacija“.

Malagurski je u nastavku svog govora istakao da je potrebno da svi građani budu složni, kao i da se sva neslaganja moraju ostaviti po strani.

Jedan od aktivista i meštanin iz sela Rakite Desimir Stojanov Desko izjavio je da investitor u MHE u tom selu „sa batinašima, korumpiranom opštinskom upravom i lošim zakonima prelazi preko privatne imovine ne pitajući koliko šta košta“.

Stojanov je okupljene podsetio da je najavljen sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

„Posle prijema kod predsednika mi ćemo izvaditi cevi (iz reka)“, kazao je on.

On je dodao da je protiv njega iz lokalne policijske uprave podneto najmanje 20 prijava, od toga dve krivične prijave.

„Vlast ćemo menjati, ali državu nećemo“, kazao je on.

Kako je na početku skupa u organizaciji pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ i „Saveza mesnih zajednica Stare planine“ rečeno, građani su se okupili u tom parku da bi poslali poruku da MHE nema veze sa zelenom ekonomijom.

Okupljeni su nosili transparente na kojima piše „Odbranimo reke Srbije“, „Dosta je bilo! Stop MHE!“, „Život dajemo, ali reke ne dajemo“, „Reka u cevi i metak u cevi isto je – život nestaje“, „Kraljevo će sačuvati svoje reke“. Deo okupljenih nosio je slike gradilišta MHE na kojima je predstavljeno kako izgledaju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 29. septembra u Beogradu sa aktivistima koji se bore za očuvanje reka Stare planine i protive se izgradnji derivacionih mini hidroelektrana „Odbranimo reke Stare planine“.

Protestu su prisustvovali članovi Udruženja Ne davimo Beograd, predstavnici Demokratske stranke, predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Jedan od vođa pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je danas Vučiću da će ili rešiti problem izgradnje mini-hidroelektrana (MHE) ili će imati „rat za vodu“.

„Šta očekujem od njega? Ne očekujem ništa. On će ovo da rešava ili će imati rat za vodu u ovoj zemlji, a to nikome ne treba , upozorio je Jovanović u izjavi za FoNet pre početka protesta koji su predstavnici pokreta za očuvanje reka Stare planine danas organizovali ispred Predsedništva Srbije.

On je naveo da je za dve godine održano više od 20 protesta zbog toga što se, kako je naveo, naveo nadležne institucije „prave blesave i ćute“. Jovanović podseća da su se po pitanju izgradnje mini hidroelektrana izjasnili gotovo svi „od Akademije nauka do čobanina“ i svi su rekli ne za MHE.

Ističe i da je Evropski parlament doneo rezoluciju o Staroj planini, a i Evropska energetska zajednica je poručila da bez saglasnoti ljudi koji žive pored tih voda nema izgradnje takvih objekata.

„Evropska banka, koja je prva počela da finansira takve projekte, odustala je od toga. Svi su rekli ne oslim onih koioji treba da odlučuju, a to su pre svega institucije ove zemlje, nadležna ministarstva“, primetio je Jovanović.

On navodi i da su kao odgovor na to ćutanje u znak odbarane reka građani postavili barikade i poručio da nema izgradnje izgradnje mini hidroelektrana na Staroj planini.

„Traži se momentalno obustavljanje tamo gde se gradi, a tamo gde nisu građene po zalonu momentalno rušenje. Zahtev je i donošenje zakona o zabrani izgradnje derivacionih hidro- cenrala koje su najveće zlo koje je moglo da zadesi srpski narod u 21. veku“, izričit je Jovanović.

On je naveo i da je, posle dve godine odbijanja da lokalni parlament o tome raspravlja, u Pirotu doneta odluka o brisanju malih hidrioelektrana iz prostornog plana.

„Kakva je procedura za to nemam pojma i ne verujem im ništa dok to ne izađe u Službenom glasniku“, zaključio je Jovanović.

danas.rs 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5