fbpx

Gacasta kukumavka Aegolius funereus 1

Golija je jedno od poslednjih utočišta za dve najređe vrste sova u Srbiji čiji je opstanak na toj planini ugrožen izgradnjom turističkih odmarališta, ukazuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje je započelo istraživačku ekspediciju kartiranja ptica u Parku prirode „Golija”.

Reč je o gaćastoj kukumavci i maloj sovi, najređim sovama koje nastanjuju Srbiju, a koje su se zbog ugroženosti našle u „Crvenoj knjizi ptica Srbije”, navodi se u saopštenju Društva i dodaje da te dve vrste dele isto stanište - stare i očuvane četinarske šume Golije.

Gacasta kukumavka Aegolius funereus 2

Gaćasta kukumavka (Foto Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

Ornitolozi su na toj planini zabeležili dve male sove, a osam gaćastih kukumavki su uspeli da uhvate i prstenuju.

„Mala sova je prvi put uočena u parku prirode s proleća ove godine kada su je zabeležili članovi Kraljevskog akademskog prirodnjačkog društva 'Balkan'”, kaže Nikola Stanojević, koji koordinira projektom „Građani i civilno društvo za održivi razvoj Golije”.

On objašnjava da su prostranstvo šume i njena očuvanost razlog zašto je osam odsto populacije gaćaste kukumavke u Srbiji upravo zabeleženo na Goliji.

Naglašava da opstanak ove dve vrste sova na Goliji ugrožava niz projekata, čiji je cilj izgradnja velikog planinskog odmarališta, u prvom redu za zimske sportove, poput alpskog skijanja.

Prstenovanje gacaste kukumavke

Prstenovanje gaćaste kukumavke (Foto Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

To će, upozorava Stanojević, imati izrazito negativan uticaj na prirodne vrednosti tog područja i ukazuje da Golija ima ne samo status zaštićenog parka prirode već da je deo ekološke mreže Srbije i da je značajno područje za ptice, biljke, leptire...

Takođe, Golija je i jedno od dva područja koje u Srbiji ima status rezervat iz programa Uneska „Čovek i biosfera”.

Mala sova Glaucidium passerinum

Mala sova (Foto Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije)

„Da bi se obezbedila sigurna budućnost ugroženim vrstama, poput gaćaste kukumavke i male sove, treba se okrenuti ka održivim oblicima turizma. Šansu za opstanak i razvoj sela na Goliji treba tražiti u ekoturizmu i proizvodnji visokovredne hrane”, navodi se u saopštenju Društva.

www.politika.rs

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6