fbpx

eko drvo

Specijalno ekološko drveće napravljeno od mahovine postavljeno je u Londonu.

Očekuje se da će imati značajne učinke u borbi protiv zagađenja u gradu, prenosi RTS.
 
Stabla su zapravo zeleni stubovi i postavljeni su na dve lokacije u okrugu Valtam Forest, gde je prošle godine u aprilu zagađenje vazduha bilo na nivou vanredne situacije. 
 
Takvo drveće zovu još i prvim filterom zagađenog vazduha biotehnikom na svetu.
 
Postavljeni zeleni stubovi imaju kapacitet prečišćavanja kao i 275 pravih stabala. Projekat je razvijen u saradnji okruga Valtham Forest sa firmom Evergen.
 
Slične strukture ranije su korišćene u drugim gradovima, uključujući Berlin i Hongkong, prenosi Dejli mejl.
 
"U našem okrugu, na različite načine se borimo protiv klimatskih promena više od decenije. U pitanju je najsavremenija tehnologija sa biotehničkim filterima, koja koristi biljke, a pre svega mahovinu za eliminisanje toksina i zagađenosti vazduha. Kao da smo posadili 275 stabala", rekao je odbornik Klajd Loks.
 
"Znamo da samo u Valtam Forestu oko 270 ljudi prerano umire svake godine zbog lošeg kvaliteta vazduha", izjavila je odbornica Kler Koghil još u avgustu 2019. godine.
 
Dva stabla su postavljena na autobuskoj stanici pored stanice Lejtonston, pored koje prolazi put A-12, i zbog kojeg je u tom delu gradske četvrti nivo azot-dioksida najviši.
 
Treći zeleni stub postavljen je na raskrsnici sa velikim prometom saobraćaja – između Lejtonston rouda i Kan hol rouda.
 
Inače, ovakvo drveće sadrži rezervoar za vodu, sisteme za navodnjavanje i senzore za nadgledanje rasta biljaka. Sve je to jedan održivi sistem koji se napaja kombinacijom ugrađenih solarnih panela i unutrašnjih baterija.
 
Ceo projekat su dobro proučili i odobrili ekolozi.
 
Mahovine različite strukture mogu ukloniti razne zagađivače iz vazduha – istovremeno stvarajući kiseonik.
 
"Ovo je dragoceni korak filtriranja vazduha u Londonu, ali ipak, ne smemo ostati bez svesti o tome šta su klimatske promene i kako mi na njih utičemo", rekao je za Metro direktor kompanije Clean Air Sajmon Birket.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5