fbpx

Klimatske promjene

Svijet mora da se pripremi na talas izbjeglica pošto postoji mogućnost da više miliona ljudi pobjegne iz svojih domova zbog uticaja klimatskih promjena, upozorio je danas visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi.

Grandi je za Rojters, na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekao da presuda UN koja je donesena ranije ove nedjelje znači da zemlje prijema moraju da se odnose prema onima koji bježe zbog klimatskih promjena kao prema izbjeglicama.

Odbor za ljudska prava UN je, naime, donio u ponedeljak presudu u vezi sa Ioaneom Teitioteom iz Kiribatija, ostrvske države u Tihom okeanu, koji je pokrenuo slučaj protiv Novog Zelanda pošto mu vlasti te zemlje nisu odobrile zahtev za azil.

"U presudi se navodi da ako da ako postoji neposredna pretnja po vaš život zbog klimatskih promjena, usljed vanredne klimatske situacije, i ako pređete granicu i odete u drugu zemlju, ne bi trebalo da budete vraćeni nazad jer ćete rizikovati vaš život, kao i u ratu ili u slučaju progona", objasnio je Grandi.

On je dodao da svijet treba da bude spreman na veliki talas ljudi, koji se sele protiv svoje volje.

"Ne bih se usudio da govorim o konkretnim brojevima, to je previše spekulacija, ali svakako govorimo o milionima ovde", naveo je Grandi.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4