fbpx

caneu

Na generalnoj skupštini Mreže za klimatsku akciju/Climate Action Network (CAN Europe) koja je odžana u online formi 30. aprila, Centar za životnu sredinu postao je punopravna članica ove mreže.

Sastanku je prisustvovalo preko 300 učesnika – predstavnika različitih evropskih organizacija koje se bore za zaštitu klime. Tom prilikom, mreža je prihvatila nove organizacije članice i ozvaničila punopravna članstva, među kojima je i ono Centra za životnu sredinu koji u ovoj mreži djeluje preko dvije godine.

CAN je vodeća evropska nevladina koalicija koja se bori protiv opasnih klimatskih promjena. Sa preko 170 organizacija članica koje djeluju u 38 evropskih država, a koje predstavljaju više od 1500 nevladinih organizacija i više od 47 miliona građana, CAN Europe promoviše politiku održive klime, energije i razvoja širom Evrope i radi na širokom rasponu pitanja, uključujući klimatske, energetske i finansijske politike, kako bi doprinijela tranziciji s nula ugljika, koja bi nam trebala omogućiti da izbjegnemo opasne klimatske promjene i njihove posljedice.

Vizija CAN-a je svijet koji aktivno teži i postiže zaštitu globalne klime na način koji promiče jednakost i socijalnu pravdu među narodima, održivi razvoj svih zajednica i zaštitu globalnog okoliša.

Na taj način, CAN Europe pomaže i ovlaštava organizacije civilnog društva da utiču na oblikovanje i razvoj učinkovite politike klimatskih promjena u Evropi, kako u Evropskoj uniji, tako i u njenim državama članicama i u evropskim zemljama izvan EU-a.

CAN Europe mreža prepoznata je na globalnom nivou kao etablirani glas civilnog društva i u politici i u pregovorima s UN-om o klimi.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4