fbpx

Maske okean

Francuski aktivisti za zaštitu životne sredine upozorili su na otpad od bačenih zaštitnih maski i rukavica na dnu Sredozemnog mora, u blizini poznatog ljetovališta Antibes.

Video snimak koji su prošle sedmice napravili pripadnici francuske organizacije za zaštitu životne sredine “Operacija čisto more” (“Operation Clean Sea”), prikazuje maske i rukavice nataložene na dnu Sredozemnog mora, zajedno sa limenkama, pikavcima i drugim smećem.

Aktivisti su podijelili slike na društvenim mrežama kako bi upozorili na opasnost od dodatnog zagađenja Sredozemnog mora, sada kada su Francuska i druge zemlje ponovo otvorile plaže.

Organizacija je podijelila slike putem interneta, kako bi upozorila da bi to moglo pogoršati probleme zagađenja na Sredozemlju u vrijeme dok Francuska i druge zemlje postupno otvaraju svoje plaže

Lokalni zakonodavac predložio je pooštrene kazne za smeće.

“Bili smo prilično neugodno iznenađeni kada smo vidjeli rukavice ukopane u pijesak. Maska je izgledala poput meduze, u početku nismo tačno znali što je to. Na našem prelijepom Azurnom primorju znamo da čim počne padati kiša, smeće koje dolazi iz oluka završi u moru”, upozorio je Joffrey Peltier, osnivač operacije “Clean Sea” u izjavi za Associated Press.

Količina smeća od zaštitnih maski i rukavica još je mala, ali će postati veća ukoliko se ništa ne poduzme, upozorio je Peltier.

Čistači ulica u Parizu također su se žalili na sve više maski bačenih na trotoare dok Francuska ublažava mjere karantina i kada se na sve više javnih mjesta zahtjeva nošenje maski.

(FENA)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4