fbpx

plastični otpad

Evropska unija od 1. januara sledeće godine uvodi porez na nereciklirani plastični ambalažni otpad koji će članice morati da uplaćuju u budžet Unije.

Porez je jedan od načina da se finansira paket za oporavak od posledica pandemije korona virusa, koji je vredan 750 milijardi evra.

U zaključcima sa sastanka Saveta EU o merama za oporavak od pandemije navodi se da će kao prvi korak u okviru obezbeđivanja novih prihoda EU od 1. januara 2021. biti uveden porez koji će u stvari biti deo nacionalnih doprinosa koji već sada uplaćuju članice.

Porez će biti obračunat na osnovu stope od 0,80 evra po kilogramu otpada

Nacionalne doprinose obračunava Evropska komisija na osnovu postojeće obaveze izveštavanja u skladu sa Direktivom o ambalažnom otpadu. Na osnovu te Direktive članice EU dostavljaju podatke o plastičnoj ambalaži i recikliranju.

Porez će biti obračunat na osnovu stope od 0,80 evra po kilogramu sa mehanizmom koji bi trebalo da spreči preterano umanjenje nacionalnih doprinosa, navodi se u zaključcima koje je usvojilo Savet EU.

Nova taksa je jedan od načina da EU finansira program za oporavak od pandemije koji je vredan 750 milijardi evra

Inače, osim ovog poreza na otpad, EU planira da uvede i CO2 porez na robu koja se uvozi iz zemalja sa emisijama koje su veće od referentne vrednosti EU.

Nejasno je kako će se ovaj porez obračunavati u okviru lanca snabdevanja

Mark Victory, urednik globalnog portala o robama ICIS, kaže da i dalje nije jasno kako će se ovaj porez obračunavati, kako će uticati na lanac snabdevanja i da li će to dovesti do promena u regulativi koja se odnosi na plastiku.

Novi namet nije u stvari porez, iako se tako naziva, jer ga plaćaju države, a ne građani i firme, piše Victory u svojoj analizi.

Kako će države prikupiti novac zavisi od njih samih, a Savet EU nije predložio nikakve predloge na tu temu. Članice EU su slobodne da primene različite pristupe i mogu da prikupe novac iz različitih delova lanca snabdevanja, što će zahtevati proemene u propisima.

balkangreenenergynews.com

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Kandidata - 7.5%
Kandidatkinju - 13.6%
Kod glasanja pol kandidata/kinje mi nije bitan - 77.6%

Ukupno glasova: 147
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4