fbpx

dolphin 2251205 960 720

Broj indopacifičkih grbavih delfina porastao je u vodama Hong Konga kao rezultat smanjenog saobraćaja brodova zbog pandemije koronavirusa, što je ovoj ugroženoj vrsti sisara omogućilo oporavak, kažu naučnici.

Naučnica Lindsay Porter s Univerziteta St. Andrews rekla je da se ova vrsta sisara, poznata i po nazivu kineski bijeli delfin i ružičasti delfin, postupno vraća u područje delte rijeke Pearl, koje su obično izbjegavali zbog brojnih trajekata koji povezuju Hong Kong i Makao, piše BBC.

"Na ovom području je broj delfina od marta, kada je obustavljen trajektni saobraćaj, porastao i do 30 posto, što je naučnicima omogućilo jedinstvenu priliku da prouče na koji način podvodna buka utječe na njihovo ponašanje", kazala je Porter.

Ovo područje, koje je ranije bilo jedno od najprometnijih vodenih puteva Hong Konga, dodala je ona, sada je vrlo mirno. Iz malog gumenog čamca Porter i članovi njenog tima spuštaju mikrofone u more i dronovima prate kretanje delfina.

Njihovo istraživanje ukazuje na to da su se delfini prilagodili mirnom okruženju brže nego što su naučnici to očekivali, a njihova će se populacija vjerovatno dodatno oporaviti čim se uklone slični izvori stresa, smatra Porter.

Istraživanje vlasti Hong Konga iz 2019. pokazalo je da je u vode oko azijskog finansijskog središta tada uplovilo samo oko 52 duelfina, no Porter vjeruje da je stvarni broj možda ipak nešto veći.

Vlasti Hong Konga koje vode računa o očuvanju delfina planiraju otvoriti više morskih parkova u kojima bi brodski saobraćaj bio ograničen, ali ne i potpuno zabranjen.

Članovi grupe WWF Hong Kong i Porter smatraju da su takve mjere sasvim neadekvatne jer delfinima i dalje prijeti opasnost od sudara s trajektima dok plivaju zaštićenim područjima.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1