fbpx

tigar cirkus pixabay

Francuska će postepeno zabraniti upotrebu divljih životinja u cirkusima, kao i uvođenje novih životinja u tri morska parka u zemlji, objavila je ministarka za ekologiju Barbara Pompili.

Ministarka, koja je predstavila niz mjera vezanih za dobrobit divljih životinja u zatočeništvu, objavila je da će biti ukinuto i gajenje američkih bizona za krzno, navodeći da se u sadašnje vrijeme promijenio odnos prema divljim životinjama.
 
"Vrijeme je da otvorimo novu eru odnosa sa tim životinjama", rekla je ona i naglasila da dobrobit životinja treba da bude prioritet.
 
U tri francuska morska parka više neće moći da budu donijeti ili gajeni delfini ili kitovi, rekla je ona i ta mjera stupa na snagu odmah.
 
Zabrana se odnosi na putujuće cirkuse, a ne na druge trajne postavke gdje se predstavljaju životinje, niti na zoološke vrtove.
 
Ministarka je rekla da će divlje životinje u cirkusima biti zabranjene u godinama koje dolaze, ne navodeći konkretan datum.
 
"Određivanje datuma ne rješava probleme, više volim da ustanovim proces da bi se to desilo što je prije moguće", rekla je ministarka.
 
Što se tiče toga šta će biti sa tim životinjama, kojih ima oko 500 u francuskim cirkusima, rješenja će biti nađena od slučaja do slučaja, sa svakim cirkusom i svakom životinjom, rekla je ministarka dodajući da te životinje ne mogu biti puštene na slobodu.
 
Vlada će izdvojiti osam miliona evra da pomogne cirkusima i osoblju da se prilagode novim mjerama.
 
"Tranzicija će trajati nekoliko godina jer će to promijeniti život mnogih ljudi", rekla je ona.
 
Više od dvadeset evropskih zemalja već je ograničilo ili zabranilo ovakav vid zloupotrebe životinja, kao i oko 400 zajednica u Francuskoj, rekla je ministarka.
 
Autor: Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1