fbpx

PticeKina

Koristeći podatke dobijene od građana istraživača, Ruočeng Hu sa Univerziteta u Pekingu i njegove kolege kreirali su mape rasprostranjenosti za više od 1000 ptičjih vrsta.

Zadatak građana bio je da svoja zapažanja najpre unesu na sajt www.birdreport.cn, da bi potom iskusni ornitolozi pristupili proveri verodostojnosti unetog sadržaja.

Ovim putem nastala je precizna mapa koja prikazuje zastupljenost različitih vrsta ptica po oblastima širom Kine.

„Najbolja stvar u vezi sa ovom studijom je to što će u istraživačke i konzervatorske svrhe biti korišćeni podaci dobijeni od građana istraživača“, ističe Džimi Čoi, ekolog sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Sautern.

Istraživači su i ranije upotrebljavali podatke koje su prikupili građani istraživači, ali eksperti navode da je ovo prvo naučno istraživanje tog tipa koje će u Kini biti sprovedeno na nacionalnom nivou.

Mnogi univerziteti danas imaju čitave timove za posmatranje ptica, ali ovaj poduhvat obuhvata više od 20 godina praćenja ptica od strane samih građana.

Osnovni cilj istraživanja bio je da se mapira rasprostranjenost oko 1400 vrsta, ali i da se na osnovu tih podataka predvide njihovi dometi u budućnosti – do 2070. godine.

Sva ova saznanja pomoći će naučnicima u Kini da odrede 14 prioritetnih oblasti za nove prirodne rezervate.

Da bi ta područja bila adekvatno locirana, stručnjaci su razmatrali dva scenarija.

Prvi, optimističniji, u kom bi temperatura na globalnom nivou do 2100. godine porasla za samo dva stepena, i drugi, najgori, gde bi taj skok iznosio više od 3,7 stepeni.

Ovi modeli obuhvatili su promenljive poput prosečnih dnevnih i mesečnih temperatura, sezonskih kiša ili nadmorske visine.

Porast prosečne temperature odvešće mnoge ptice ka severu i na više nadmorske visine.

Iako će klimatske promene mnoge vrste ptica navesti da lete na mesta koja dosad nisu bila u opticaju, ta područja biće uglavnom naseljena, industrijalizovana i nepogodna za život ptica.

Sa druge strane, oko 240 vrsta će biti primorano da smanji opseg svog leta i iz nekih oblasti zauvek nestane.

Više od drugih biće pogođene ptice selice i ptice koje nastanjuju samo Kinu.

Tako će, na primer, crvenokapi ždralovi (Grus japonensis) izgubiti polovinu teritorije koje su dosad zauzimali u Kini.

„Postojeći nacionalni rezervati prirode nisu dovoljni da bi se zaštitila važna staništa ptica, naročito kada se dodatno bude smanjio njihov domet“, zaključuju autori studije.

To ih je navelo da odrede 14 područja za nove rezervate prirode širom zemlje.

Stručnjaci ističu da je ova studija izuzetno korisna za konzervaciju, posebno ako se zna da su dosadašnje lokacije rezervata uglavnom birane na osnovu mišljenja naučne zajednice.

Ovo je izazov za čitavo društvo, a da bi se ideja u potpunosti sprovela, potrebno je pristupiti inovativnim rešenjima, kao što su urbani parkovi ili poljoprivredna zemljišta pogodnija za boravak ptica.

U čitavom procesu učestvovaće i građani, koji u doba ubrzanih klimatskih promena mogu da preuzmu ulogu naučnih istraživača.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

 Danas

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31