fbpx

plasticna kesa

Njemački parlament, Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih vrećica u maloprodaji od 2022, s tim da će i dalje biti dozvoljene tanke plastične vrećice za pakiranje voća i povrća, saopšteno je u petak.

Zabrana se odnosi na plastične vrećice s debljinom stijenke između 15 i 50 mikrometra, pri čemu se radi o standardnim vrećicama koje se koriste u maloprodaji.

Od zabrane su izuzete plastične vrećice za pakiranje voća i povrća, kao i plastične vrećice od debljeg materijala, namijenjene višekratnoj upotrebi.

"Plastična vrećica je sinonim bespotrebnog trošenja resursa", rekla je ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD), prenijela je Hina. Ona je kazala da su platnene vrećice, košarice te plastični sanduci za višekratnu upotrebu "dobra alternativa" plastičnim vrećicama.

Simbolična težina

Organizacija za zaštitu okoliša WWF je pozdravila zabranu plastičnih vrećica u Njemačkoj, ali je istodobno saopštila kako ove zabrana ima "samo simboličnu težinu".

"Manje od jedan posto potrošnje plastike u Njemačkoj otpada na plastične vrećice", stoji u saopštenju WWF-a.

I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakiranja nije zaustavljen.

Opozicione stranke Alternativa za Njemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj mjeri za njemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po okoliš, tumačeći da se to odnosi samo na njemačke trgovine, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim mjerama. 

Zastupnik AfD-a Andreas Bleck je ukazao na to da je dogovor između maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih vrećica, postignut prije dvije godine, donio rezultate i smanjio upotrebu vrećica za dvije trećine.

"Zakon o zabrani plastičnih vrećica je zato najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja", rekao je Bleck.

U posljednje dvije godine velika većina lanaca samoposluživanja u potpunosti je izbacila plastične vrećice iz upotrebe.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2