fbpx

klimatske promjenejpg

Prema anketi o klimatskim promjenama koju je nedavno provela Evropska investiciona banka (EIB), samo 10 posto Kineza i 19 posto Evropljana spremno je radikalno promijeniti životne navike u borbi protiv klimatskih promjena, dok bi čak 27 posto Amerikanaca to učinilo.

Evropljanima bi bilo lakše odreći se avio-usluga (40 posto, u poređenju sa 43 posto koliko je zabilježeno u Kini i 38 posto u SAD-u) nego da prestanu jesti meso, kupovati novu odjeću, voziti automobil ili koristiti usluge videostreaminga, prenosi Tanjug.

Tako je 39 posto Evropljana i 38 posto Amerikanaca izjavilo da bi im najteže bilo  odreće se svog automobila, navedeno je u saopćenju EIB-a.

Neupitno putovanje avionom

Međutim, 72 posto Evropljana smatra da njihovo ponašanje može doprinijeti  smanjenju negativnih posljedica klimatskih promjena.

Također, 75 posto Amerikanaca, 71 posto Kineza i 67 posto Evropljana kažu da je mala vjerovatnoća da će u narednom periodu koristiti javni transport zbog brige oko zaraze korona virusom i bolesti COVID-19.

Kada je u pitanju aviotransport, 37 posto Kineza, 22 posto Evropljana i 22 posto Amerikanaca kaže da će i u narednim godinama izbjegavati putovanja avionom zbog zagađenja životne sredine.

Zatim, 42 posto Evropljana kaže da će se opredijeliti za odmor u svojoj ili obližnjoj zemlji kako bi smanjili emisiju štetnih gasova koju nastaje kod dalekih putovanja, a 29 posto Evropljana (u poređenju sa 29 posto Kineza i 35 posto Amerikanaca) izjavilo je da će nastaviti putovati avionom kao i prije pojave pandemije.

Većina ispitanika (79 posto Kineza, 67 posto Amerikanaca i 58 posto Evropljana) kaže da ih više brine COVID-19 nego lični dugoročni utjecaj na klimatske promjene.

Međutim, ipak vjeruju da njihovo ponašanja može pomoći usporavanju klimatskih problema, pogotovo mlađi ispitanici u odnosu na starije stanovnike Evrope i SAD-a, dok ta razlika nije zabilježena u Kini.

Ubrzavanje zelene tranzicije

“Period nakon završetka pandemije COVID-19 bit će prilika da se napravi zaokret ka nisko-ugljeničnoj ekonomiji, koja ne ugrožava životnu sredinu. Zeleni oporavak bi nam mogao pomoći da dostignemo ciljeve u smanjenju emisije gasova staklene bašte koji se očekuju do 2030. godine”, rekao je potpredsjednik EIB-a Ambroise Fayolle.

Kako kaže, ljudi širom svijeta svjesni su da mogu doprinijeti promjenom svog ponašanja.

“Kao ‘klimatska’ banka Evropske unije, naša uloga u EIB-u je da ubrzamo zelenu tranziciju kroz finansiranje čiste energijom, održivog transporta i inovacija, koji će omogućiti ljudima da promijene svoje navike kako bismo se izborili s klimatskim promjenama”, naveo je Fayolle.

Izvor : Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2