fbpx

Ugar

 Rijeka Ugar, foto: CZZS

Narodna skupština Republike Srpske večeras je jednoglasno usvojila Prijedlog deklaracije o zaštiti rijeka u Republici Srpskoj.

Deklaracijom je predviđeno da Narodna skupština Republike Srpske zahtijeva od Vlade da odmah ukine svaku vrstu javnih podsticaja za proizvodnju energije iz malih hidroelektrana, te da uz podršku EU podstiče ulaganja u istinski obnovljive i održive izvore energije planiranjem zadovoljenja energetskih potreba na osnovu široke javne rasprave sa obavezujućim zaključcima.

Narodna skupština će zahtijevati od Vlade Republike Srpske da usvoji, primijeni i obezbijedi mehanizme izvršenja propisa o ekološki prihvatljivom protoku rijeka.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke je tim povodom izjavio da ovaj čin znači konačnu političku volju poslanika u NSRS kako bi se stalo u kraj “cunamiju malih hidroelektrana i kako bi se posvetila pažnja rijekama i ljudima koji žive uz te rijeke”.

“Deklaracija je sama po sebi politički akt dobre volje. Na Vladi Republike Srpske je da provede zahtjeve koji se nalaze u Deklaraciji, a jedan od najvažnijih zahtjeva jeste obustavljanje razmatranja svih novih zahtjeva za koncesije u Republici Srpskoj za male hidroelektrane. Drugi vrlo važan zahtjev je da se ukinu podsticaji za izgradnju malih hidroelektrana, odnosno za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana”, ističe Bjelić dodajući da je usvajanje Prijedloga deklaracije mali korak za sve ljude koji se bore za zaštitu rijeka, ali jedan veliki korak u pravcu bolje budućnosti i održivog razvoja.

Gerila.info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2