fbpx

solarna energija austrija

Do 2030. godine Austrija planira realizirati solarne projekte ukupne snage 11 gigavata (GW) kako bi postigla cilj 100-postotne opskrbe energijom iz obnovljivih izvora

Prošle godine austrijsko savezno ministarstvo za zaštitu klime, okoliša, energije, mobilnosti, inovacija i tehnologije odobrilo je proračun od 50 milijuna eura za razvoj solarne energije u toj zemlji, koji je korišten za primjenu solarne energije u stambenom i komunalnom sektoru, kako u javnom, tako i u privatnom vlasništvu. Zahvaljujući tome, tijekom 2020. godine realizirano je 15.957 novih solarnih projekata, ukupne instalirane snage 332 MW. No, Austrijanci na tome ne misle stati jer „zelena“ savezna ministrica Leonore Gewessler ima za cilj koristiti 100-postotnu obnovljivu energiju do 2030. godine.

Temelj za ostvarenje ovog ambicioznog cilja je program 1 Million Dächer ili milijun krovova s fotonaponskim sustavima. Kao troškovno najpovoljniju tehnologiju obnovljivih izvora energije koja ima široku mogućnost primjene, a pritom utječe i na stvaranje novih radnih mjesta,   Gewessler je nastoji proširiti na što više austrijskih krovova.

Provedba programa nastoji se olakšati administrativnim mjerama kao što je smanjenje birokratskih prepreka za postojeće FN sustave i omogućavanje njihovog širenja bez gubitka prava na feed-in tarife, pojednostavljenje mrežnog pristupa za sustave do 10 kW i proširenje dosadašnjih ograničenja financiranja.

U skladu s izjavom austrijskog saveznog ministra financija Gernotom Blümelom (ÖVP), Savezno udruženje za fotonaponske sustave Photovoltaic Austria prošlog je tjedna priopćilo kako će ključni mehanizam za postizanje cilja do 2030. godine  biti Fond za oporavak EU-a iz kojeg je Austriji namijenjeno 3,3 milijarde eura. Navedena sredstva prvenstveno bi trebala biti uložena u povećanje solarnih kapaciteta te udruženje stoga traži da se milijarda eura usmjeri u proširenje i razvoj mreže. Također, tvrde kako bi se sredstvima iz Fonda za oporavak EU-a mogla pokriti polovica troškova priključka na mrežu, dok bi se preostali troškovi pokrili projektnim ili odgovarajućim mrežnim naknadama.

„Korištenjem Fonda za oporavak EU-a za proširenje austrijskih elektroenergetskih mreža, šira primjena solarne energije neće pružiti samo sigurnu, ekološki prihvatljivu i održivu električnu energiju, već električnu energiju koja je također transparentna i isplativa, a uz to će se otvoriti i deseci tisuća radnih mjesta. Stoga sam siguran sam da će ovaj prijedlog podržati sve savezne pokrajine u Austriji“, izjavio je Herbert Paierl, predsjednik Uprave Photovoltaic Austria.

Austrijski fond za zaštitu klime i energiju također je već odobrio novi program Klimaschutz made in Austria za 2021. godinu, kojim će se s iznosom od 217,3 milijuna eura financirati projekti obnovljivih izvora energije, restrukturiranje sustava energije i mobilnosti te dekarbonizacija industrije. Navedeni iznos osiguran je sredstvima Saveznog ministarstva za zaštitu klime i EU fondova.

S.F. / Ekovjesnik

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

April 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2