fbpx

SaudijskaA

Prestolonaslednik Mohammed bin Salman je pozvao lidere okolnih arapskih zemalja da se dogovore da posade 40 milijardi stabala. To bi bila daleko najveća regionalna inicijativa za pošumljavanje na svetu. Osim toga, Saudijska Arabija planira da na svojoj teritoriji zasadi još deset milijardi sadnica na 400.000 kvadratnih kilometara.

Autor: Igor Todorović

Na Bliskom istoku se javila ideja da se ozeleni to područje, poznato po nepreglednim pustinjama. Saudijski prestolonaslednik Mohammad bin Salman je započeo ambicioznu kampanju za sadnju deset milijardi stabala tokom sledećih par decenija i odvažio se da predloži liderima Katara, Kuvajta, Bahreina, Iraka i Sudana da zajedno uvećaju šumski fond za još 40 milijardi primeraka. Saudijska Arabija i okolne zemlje su uglavnom siromašne vodom, a budući monarh nije obrazložio kako namerava da održi toliko drveća u životu.

Regionalni program, Bliskoistočna zelena inicijativa, bio bi najveći na svetu, prenela je državna novinska agencija SPA. Kontroverzni princ, kojeg u svetskoj javnosti optužuju za represiju i naručivanje ubistva disidenta Jamala Khashoggija, podsetio je da čista energija na Bliskom istoku ima udeo u proizvodnji manji od sedam odsto i naveo da će kraljevina sa susedima pokušati da obori emisije gasova s efektom staklene bašte iz proizvodnje gasa i nafte za više od 60 procenata.

https://www.youtube.com/watch?v=3hxE7Af98AI&feature=emb_title

Transformacija naftaške kraljevine

Sadnja drveća treba da doprinese tom cilju i zaustavi degradaciju zemljišta, kazao je Bin Salman, poznat i po inicijalima MBS. Saudijska zelena inicijativa obuhvata rad na povećanju efikasnosti proizvodnje nafte i udela obnovljivih izvora, uz zaštitu pomorskog pojasa.

Najavljeni poduhvat se uklapa u prestolonaslednikovu Viziju 2030. Pokrenuo je ovaj plan razvoja pre četiri godine s ciljem da smanji zavisnost od nafte i unapredi kvalitet života. Saudijska Arabija je trenutno najveći proizvođač tog fosilnog goriva posle Sjedinjenih Država i kontroliše 12 odsto tržišta.

Saudijci su sebi postavili zadatak da budu glavni pokretač zelene ere

Između ostalog, monarhija planira da izgradi futuristički, robotizovani grad Neom i potpuno ga napaja iz obnovljivih izvora energije, kao i da smanji količinu otpada što se odnosi na deponije za 94 odsto.

Sin kralja Salmana je izjavio da zemlja želi da joj 2030. pola energije dolazi iz obnovljivih izvora. “Potpuno smo svesni svog dela odgovornosti za unapređivanje borbe protiv klimatske krize a, poput predvodničke uloge koju smo imali u stabilizaciji tržišta energetike tokom razdoblja nafte i gasa, radićemo na tome da budemo lider u sledećoj, zelenoj eri”, rekao je.

Saudijska Arabija hoće da udvanaestostruči površinu pod drvećem

Saudijska Arabija je ranije nagoveštavala da će za sadnju drveća kojem ne treba mnogo navodnjavanja, uključujući urbana područja, vodu obezbediti tako što će prskati oblake supstancama koje izazivaju kišu i reciklirati otpadne vode. Ova zemlja ima najveće kapacitete na svetu za desalinizaciju.

Po MBS-ovim rečima, svet mora da smanji emisije ugljenika, a Saudijska Arabija i zemlje Persijskog zaliva se suočavaju sa velikim klimatskim izazovima, što nosi “direktan rizik za privredu”.

Drveće je rezervoar ugljenika, što znači da sprečava da ugljen-dioksid dospe u atmosferu i poveća stepen globalnog zagrevanja

Deset milijardi stabala zvuči neverovatno. Ipak, ona bi pokrila 400.000 kvadratnih kilometara, a ova pustinjska država se prostire na čak 2,15 miliona kvadratnih kilometara. Takav poduhvat bi povećao pošumljenost 12 puta i ispunio preko četiri odsto globalnog cilja da se ograniči degradacija zemljišta.

Bliskoistočna zelena inicijativa može potpuno da zaseni Veliki zeleni zid, kampanju u okviru koje je u potsaharskom pojasu Sahelu zasađeno par desetina miliona stabala. Saudijska Arabija bi planiranim pošumljavanjem na svojoj teritoriji ispunila jedan odsto globalnog cilja od jednog biliona novih stabala, postavljenog prošle godine na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Pakistan je zasadio milijardu stabala za pet godina

Drveće je rezervoar ugljenika, što znači da sprečava da ugljen-dioksid dospe u atmosferu i poveća stepen globalnog zagrevanja. Po procenama iz naučnih krugova, na planeti ima mesta za još nešto više ili nešto manje od bilion stabala. Osim tog, prirodnog načina da se ublaže klimatske promene, ugljenik može da se zarobi tokom industrijske proizvodnje ili izdvaja iz vazduha.

Ubrzo nakon što je MBS predstavio pomenutu ambiciju, čestitao mu je premijer Pakistana Imran Khan i ponudio saradnju. Ta južnoazijska zemlja je zasadila milijardu stabala od 2014. do 2018, a sada sprovodi projekat Cunami od deset milijardi stabala (1o Billion-Tree Tsunami).

balkangreenenergynews.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2