fbpx

pčele

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" sa sjedištem u Zagrebu objavio je danas da su u Dvoru, na lokaciji gdje je planirana izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, postavljene košnice sa pčelama.

Stručnjaci Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu postavili su tri košnice koje će se uz ostale podatke koristiti kao izvor informacija u sklopu projekta definisanja postojećeg stanja radioaktivnosti na lokaciji centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

"Pčelinji proizvodi su odlični bioindikatori prirodne radioaktivnosti, kao i stanja u okolini uopšte. Pčele prikupljaju nektar sa biljaka u krugu od tri do pet kilometara od postavljenih košnica, odnosno sa površina većih od tridesetak kilometara kvadratnih. Pri tome, ravnomjerno slijeću na svaku rascvjetalu granu drveta, grmlja i nižih biljaka, prikupljajući cvjetni nektar i biljni sok, od kojega u saćima nastaje med", objasnili su iz Fonda.

Kako navode, med predstavlja najbolji kompozitni uzorak sa više od desetak miliona tačaka prikupljan tokom više sedmica, a isto vrijedi i za druge pčelinje proizvode kao što je propolis.

Tokom trajanja projekta planira se uzimanje tri do četiri uzorka meda tokom sezone proljeće-jesen.

"Analiziraće se sastav meda kako bi se utvrdilo od kojih biljaka pretežno potiče, te vrsta i koncentracija radionuklida. Očekuje se da će prvo uzimanje meda biti početkom maja i da će sadržavati kompozitni uzorak meda od livadskih biljaka, voćki i grmlja. Sredinom ljeta bi trebalo prevladavati med od drveća u cvatu, a u jesen ponovo kompozitni med livadskog bilja koje cvjeta krajem ljeta i početkom jeseni", navedeno je u objašnjenju.

Podsjećamo, Hrvatska planira da na Trgovskoj gori, na samoj granici sa BiH, gradi skladište i centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2