fbpx

evropski jelen

Evropski jelen se nakon 160 godina vratio na Kopaonik, pošto se projektom Uprave za šume pri Ministarstvu za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije vrši naseljavanje evropskog jelena na teritoriji centralne Srbije.

Sredstvima Vlade Srbije, Nacionalni park "Kopaonik" je na lokaciji podno Kukavice, sagradio najsavremenije uzgajalište za evropskog jelena, nakon što je ova planina definisana kao jedna od najbitnijih lokacija za uspješnost ovog projekta, javio je lokalni portal InfoKop.

Cijeli uzgoj se prostire na 230 hektara, oivičen je ogradom sa strujom "čuvalicom", a sve se posmatra i preko video-nadzora.

Izvršni direktor za zaštitu i razvoj u Nacionalnom parku "Kopaonik" Srđan Simović je rekao da je prošle i ove godine naseljeno ukupno 30 evropskih jelena, što su prve registrovane jedinke na prostoru ovog nacionalnog parka od 1856. godine, kada ih je posljednji put evidentirao najpoznatiji srpski prirodnjak Josif Pančić.

"Cilj nam je, da reprodukcijom i ponovnim dovođenjem sa teritorije Vojvodine i ostalih delova Srbije, napravimo genetski zdravu populaciju, koja će se pustiti na slobodu u svoje novo/staro stanište zvano Kopaonik", kaže za on.

On je napomenuo da su prethodne sedmice iz lovišta u Baču stilga nova grla jelenske divljači sa odličnom genetikom.

"Kopaonik je bogatiji za tri muške i tri ženske jedinke evropskog jelena, što će poboljšati genetiku postojećih grla u uzgajalištu", dodaje Simović.

Projekat se nastavlja i sljedeće godine, a za dvije do tri godine prvih trideset do pedeset jedinki biće pušteno u slobodnu prirodu, kako bi se naselio prostor Kopaonika ovim gracioznim divljim životinjama.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4