fbpx

retka vrsta hobotnice

Istraživači sa Univerziteta u Bonu uspješno su identifikovali do sada neviđenu vrstu Grimpoteuthis imperator ili Dambo hobotnicu.

Grimpoteuthis imperator, nova podvrsta rijetke vrste hobotnica, otkrivena je u sjevernom dijelu podvodnog planinskog grebena na sjeverozapadu Tihog okeana.

Žive na dubinama od 7.000 metara, a istraživači su predložili zajedničko ime za ovo stvorenje: Imperator Dambo (Emperor Dumbo) na engleskom, Dambo imperijal (Dumbo Impérial) na francuskom i Kajzerdambo (Kaiserdumbo) na njemačkom, a ime je dobila po perajima koji su nalik ušima slavnom slončetu iz Diznijevog crtanog filma.

Umjesto da seciraju Damba, morski biolozi su koristili magnetnu rezonancu visokog polja i mikro-računarsku tomografiju kako bi utvrdili njegovo porijeklo, prije nego što su uzeli mali uzorak tkiva za analizu gena i potvrdili da li je u pitanju nova vrsta, prenosi RTS.

retka vrsta hobotnice 1

Foto: Alexander Ziegler/Science alert

Mjerenjem i upoređivanjem digitalnih fotografija sa drugim vrstama hobotnica Dambo ustanovljeno je da je u pitanju nova vrsta.

Istraživači su takođe bili iznenađeni otkrićem kardiovaskularnog sistema kod ove vrste hobotnice, koji do sada nije bio poznat.

Ronioci koji su fotografisali hobotnicu i objavili otkriće u časopisu Marine Biology.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4