fbpx

foe netherlands

foto: Milieudefensie / Friends of the Earth Netherlands

Po prvi put u istoriji, sudac je korporaciju proglasio odgovornom za izazivanje opasnih klimatskih promjena!

Kao rezultat tužbe koju su pokrenuli Friends of the Earth Holandija (Milieudefensie), zajedno sa 17.000 tužilaca i šest drugih organizacija, sud u Hagu presudio je da naftna kompanija Shell mora smanjiti emisiju CO2 za 45% u roku od 10 godina. Ova istorijska presuda ima ogromne posljedice za Shell i druge velike zagađivače na globalnom nivou, piše Centar za životnu sredinu.

“Ovo je monumentalna pobjeda za našu planetu, za našu djecu i veliki skok prema budućnosti svih. Sudac nije ostavio mjesta za sumnju: Shell uzrokuje opasne klimatske promjene i sada mora zaustaviti svoje destruktivno ponašanje”, istakao je Donald Pols, direktor Friends of the Earth Holandija.

Advokat ove organizacije, Roger Cox, oduševljeno je dodao da je riječ o isotrijskoj prekretnici:

“Ovaj je slučaj jedinstven, jer je to prvi put da je sudac naložio velikoj korporaciji koja zagađuje životnu sredinu da se pridržava Pariskog klimatskog sporazuma. Ova presuda može imati velike posljedice i za ostale velike zagađivače.”

Presuda suda u Hagu imaće velike posljedice na međunarodnom planu, kazala je Sara Shaw, Friends of the Earth International.

“Ovo je velika pobjeda za klimatsku pravdu. Nadamo se da će ova presuda pokrenuti talas klimatskih pravnih procesa protiv velikih zagađivača, prisiljavajući ih da prestanu sa sagorijevanjem fosilnih goriva. Ovo je rezultat pobjede za zajednice na globalnom jugu koje se sada suočavaju s razornim klimatskim uticajima”.

Prema riječima Donalda Polsa, riječ je o ogromnom koraku za međunarodni klimatski pokret, jer je jedan od najvećih zagađivača na svijetu napokon odgovoran.

“Ispunjen sam nadom u budućnost, jer znamo da klimatska kriza ne čeka i ne zaustavlja se na našim granicama. Zbog toga je toliko važno da sudac sada prisiljava Shell da preuzme odgovornost za svoje postupke. Ovo je takođe jasan signal ostalim velikim zagađivačima da prestanu uništavati klimu!”

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4