fbpx

Zene Kruscice foto 2 ACT

Hrabre žene Kruščice od avgusta 2017. godine se suprotstavljaju investitorima i neprestano brane rijeku Kruščicu, kako pred bagerima tako i pred specijalnim policijskim snagama koje su ih pretukle prije skoro četiri godine dok su one tijelima onemogućavale proboj mašina u korito rijeke. 

Saopštenje za medije o podršci bh. dizajnerice nakita Iman della Luna Glušac koja je danas zajedno sa aktivistkinjama Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT odnijela broševe hrabrosti koje je posebno dizajnirala i poklonila Hrabrim ženama Kruščice koje se bore protiv gradnje malih hidrocentrala.

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Poznata bh. dizajnerica nakita Iman della Luna Glušac koja će ovo ljeto svoje radove predstaviti na Milano Jewelry Weeku, podržala je kampanju #jaBiHdatecem za spas naših rijeka u BiH. Danas je zajedno sa aktivistkinjama Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT odnijela broševe hrabrosti koje je posebno dizajnirala i poklonila Hrabrim ženama Kruščice. Podsjećamo Hrabre žene Kruščice od avgusta 2017. godine se suprotstavljaju investitorima i neprestano brane rijeku Kruščicu, kako pred bagerima tako i pred specijalnim policijskim snagama koje su ih pretukle prije skoro četiri godine dok su one tijelima onemogućavale proboj mašina u korito rijeke.

Osim što su Hrabre žene Kruščice izvojevale veliku pobjedu nad investitorom, zaštitile svoju rijeku zajedno sa muškarcima iz zajednice i samostalno plaćale advokate za sporove koji su vođeni protiv njih, ova borba im je obezbijedila i lidersko učešće u Mjesnoj zajednici Kruščica, u kojoj sada djeluje osam žena pod vodstvom Tahire Mike Tibold – jedina lokalna zajednica u BiH pod vodećim ženskim vodstvom.

„Žene i muškarci Kruščice se i dalje bore za svoju rijeku i sve rijeke u BiH. Mi nećemo odustati, rijeku smo branili tijelima, branit ćemo opet. Uspjeli smo natjerati Općinsko vijeće Vitez da jednoglasno usvoji inicijativu za brisanje dvije male hidrocentrale na Kruščici. Alel još jedan i kantonalnim i federalnim vlastima da ukinu gradnju malih hidrocentrala jer one uništavaju život, nama ljudima, u selima koji ovise o rijekama. Podrška mladih ljudi, poput umjetnice Iman nam daje snagu da se nastavimo boriti još jače. Moramo biti hrabri u ovoj borbi, hvala na ovom gestu!“ – kazala je Mika.

„Otpor Hrabrih žena Kruščice nije samo borba protiv uzurpatora prirodnih resursa i temeljnih ljudskih prava, nego i autentični oblik organizovanog djelovanja žena u današnjem dominantno muškom, patrijarhalnom društvu. Borba ovih žena je postala inspiracija za borbe protiv uzurpatora diljem Balkana i za svoj angažman su do sada dobile brojna priznanja, a ovaj put će dobiti unikatne broševe hrabrosti kao simbolično priznanje za njihovu borbu za sve sve nas“, poručila je Iman della Luna Glušac. Sa osnivačicom brenda, Iman della Luna Glušac i Almom Selimović, kreativnom direktoricom Studija 59, na ovom projektu radi tim domaćih umjetnica, dizajnera i zanatlija.

„Ovo priznanje je još jedna prilika da se pozovu zastupnici i zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, na usvajanje Zakona o dopunama zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine što prije. Poruka je upućena naročito šefovima klubova stranaka SDP-a, Damiru Mašiću i DF-a, Almi Kratini, čije partije nisu podržale zakon u hitnoj proceduri u aprilu 2021, kao i HDZ BiH/HNS-a, Marijanu Klajiću i HDZ-a 1990, Bori Krišto čije stranke su ostale suzdržane. Vrijeme curi i sve više rijeka se trpa u cijev, potrebna je hitna reakcija! Poruka je ista i za delegate Doma naroda FBiH, a za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislava Martinovića da ovaj zakon što prije stavi na dnevni red“, dodaju iz Fondacije ACT.

Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT

Zene Kruscice foto 5 ACT

Zene Kruscice foto 1 ACT

Zene Kruscice foto 6 ACT

U nastavku pogledajte video

https://fb.watch/61EZKAdU0H/

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5