fbpx

bjelava sjeca sume

Sve aktivnosti vezane za izdavanje ekološke dozvole, kao i utvrđivanje obaveze sprovođenja procjene uticaja na životnu sredinu u slučaju male hidroelektrane MHE “Bjelava”, na slivu rijeka Bjelava i Mala Bjelava, opština Foča prekidaju se do okončanja upravnih sporova koji se vode pred Okružnim sudom u Banjaluci, a koji su u vezi ovog projekta pokrenuti od strane Centra za životnu sredinu (CZZS). Ovaj zaključak donijelo je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske 11.6.2021. godine na osnovu zahtjeva Centra za životnu sredinu.

Podsjećamo, investitor «Srbinjeputevi» tražio je od ovog Ministarstva da se oslobodi izrade studije uticaja na životnu sredinu u procesu pribavljanja ekološke dozvole za MHE «Bjelava», nakon čega je ministarstvo isti zahtjev stavilo na javni uvid. Centar za životnu sredinu je u toku javnog uvida dostavio zahtjev za obustavom ovog upravnog postupka, i to iz razloga pokrenutih upravnih sporova vezanih za ovaj projekat.

“Ovakvim zaključkom Ministarstva omogućava se, ali i potvrđuje činjenica da je u monitoringu zakonitosti realizacije koncesije na rijeci Bjelava neophodno učešće nezavisnih organa sudske vlasti, te da se realizacija iste ne može prepustiti samo isključivoj volji Vlade RS kao davaoca koncesije, naročito ukoliko se koncesiona politika provodi nauštrb životne sredine i javnih resursa, te pravne sigurnosti i samih građana”, naveo je Redžib Skomorac, pravnik u Centru za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu je u decembru 2020. godine podnio tužbuu upravnom sporu protiv rješenja Komisije za koncesije Republike Srpske, kojim ovo tijelo daje prethodnu saglasnost na Prijedlog Aneksa I Ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje malih hidroelektrana (MHE) na slivu rijeke Bjelava, opština Foča.

Vlada Republike Srpske je ipak dala saglasnost na pomenuti Aneks Ugovora u januaru 2021. godine, uprkos činjenici da se investitor „Srbinjeputevi“ sumnjiči za počinjenje više krivičnih djela, o čemu su nadležne institucije bile blagovremeno upoznate. Zbog navedenog, u martu 2021. godine Centar za životnu sredinu je pokrenuo upravni spor i protiv ove odluke Vlade RS koji je još u toku.

“Ne krijemo zadovoljstvo odlukom ministarstva i nadamo se da je ovo prvi u nizu koraka ka konačnom ispravljanju nepravde i niza krivičnih djela počinjenih u prethodnom periodu na štetu rijeke Bjelave, životne sredine, gradskog vodovoda, vlasnika parcela oko rijeke Bjelave, kao i svih stanovnika Foče. Ovo je podstrek da našu borbu nastavimo još jače do konačnog ukidanja koncesije za izgradnju MHE Bjelava, koncesije na (zlo)upotrebu vode iz naše tri rijeke ljepotice Bjelave, Male Bjelave i Velike Bjelave. Želja nam je da sve rijeke Foče oslobodimo od koncesija za izgradnju malih hidroelektrana”, navela je Dragana Drakul, članica UG “Bjelava”

Predstavnici Udruženja UG Bjelava iz Foče i Centra za životnu sredinu ističu da očekuju pozitivan epilog upravnih sporova koji su u toku, ali i pravedan epilog krivičnih prijava protiv investitora, te poručuju Vladi RS da odustane od ovog projekta i konačno spriječi nastanak još veće štete po javna dobra i javna sredstva Republike Srpske.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3