fbpx

czzs i metju fild

Britanski ambasador u BiH Metju Fild u četvrtak je posjetio Centar za životu sredinu u Banjaluci, gdje je najavljen početak novog zajedničkog projekta čiji je cilj podizanje svijesti o problemu otpada u životnoj sredini i podsticanje građana na usvajanje navika kojima bi smanjili stvaranje otpada u svojim domaćinstvima.

Riječ je o pilot projektu "BLes vejst" (BLess Waste) koji će se provoditi u jednom naselju u Banjaluci, gdje će biti organizovano selektivno prikupljanje otpada, kao i kompostiranje biootpada iz domaćinstava.

Centar za životnu sredinu će organizovati aktivnosti sa građanima i preduzećima u tom naselju s ciljem podizanja svijesti o upravljanju otpadom, te kako da u svakodnevnom radu smanje nastanak otpada i kako da ga pravilno odvajaju, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Rezultati projekta, analiza, prijedlozi i preporuke biće upućeni Gradskoj upravi Banjaluka i lokalnom komunalnom preduzeću kao prijedlog rješenja za unapređenje sistema upravljanja otpadom, koji bi bio primjenjiv i u drugim banjalučkim naseljima.

Velika Britanija, za koju su briga o okolini i borba protiv klimatskih promjena ključni prioritet, u partnerstvu sa Italijom će u novembru biti domaćin Konferencije zemalja članica UN o klimatskim promjenama, jednom od najvažnijih momenata vezanih za klimatske promjene od istorijskog sporazuma u Parizu koji je potpisan 2015. godine, ističe se u saopštenju.

Okupljene članice će tražiti rješenja za ubrzano ambicioznije djelovanje ka postizanju ciljeva Pariškog sporazuma i Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama.

"Obnova nakon pandemije kovid 19 treba da ide u pravcu zelenije i prosperitetnije budućnosti, za šta je potrebna saradnja vlasti, civilnog društva i poslovnog sektora na svim nivoima vlasti, jer samo tako se svi zajedno možemo boriti sa ovim problemom. Zato nam je izuzetno drago što možemo da podržimo ovaj projekat u Banjaluci koji spaja civilno društvo i javnu upravu u ostvarenju cilja zaštite okoline", navodi se u saopštenju.

Srna

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5