fbpx

suša zemlja

Zemljina “energetska neravnoteža” udvostručila se od 2005. godine zbog zadržavanja neviđene količine toplote i veoma je alarmantno, saopštila je NASA.

Pojam “energetska neravnoteža” odnosi se na razliku između toga koliko Zemljine atmosfere i površine apsorbuje Sunčevu energiju u poređenju sa koliko “termalnog infracrvenog zračenja” odbija nazad u svemir, prenosi Tanjug pisanje Guardiana.

Naučnici su utvrdili da postoji energetska neravnoteža, upoređivanjem podataka satelitskih senzora – koji prate koliko energije ulazi i izlazi iz Zemljinog sistema – i podataka okeanskih plovaka.

Ovaj sistem prikupljanja podataka omogućava “tačnu procjenu brzine zagrijevanja svjetskih okeana”.

Zagrijavanje podstiče i druge promjene

Budući da oko 90 posto viška energije ide u okean zbog neravnoteže, podaci satelitskih senzora trebalo bi da odgovaraju promjenama temperature u okeanima.

“Dva vrlo nezavisna načina kojima se mogu sagledati promjene u energetskom disbalansu Zemlje su zaista u dobrom sporazumu i oba nam pokazuju ovaj fenomen koji nije samo instrumentalni artefakt”, rekao je Norman Loeb, vodeći autor studije.

Povećanje emisije gasova staklene bašte zadržavaju toplotu u Zemljinoj atmosferi, zadržavajući zračenje koje bi se inače preselilo u svemir. Ovo zagrijavanje podstiče i druge promjene, uključujući otapanje leda i snijega.

Povećanje vodene pare i promjene oblaka mogu dodatno pogoršati ovo zagrijevanje, rekla je NASA.

Očekuju veće promjene klime

Studija je otkrila da je ovo udvostručavanje rezultat djelimičnog povećanja gasova staklene bašte i vodene pare, kao i smanjenja oblaka i leda.

Istraživači su također rekli da je “prirodni” pomak u Tihom okeanu iz hladne u toplu fazu vjerovatno imao značajnu ulogu u pojačavanju ove energetske ravnoteže.

Loeb kaže da je vjerovatno u pitanju kombinacija antropogenog forsiranja i unutrašnje promjenljivosti i da tokom ovog perioda oboje uzrokuju zagrijevanje što dovodi do prilično velike promjene u energetskom disbalansu Zemlje.

”Nije moguće sa sigurnošću predvidjeti kako bi mogle izgledati naredne decenije za ravnotežu energetskog budžeta Zemlje”, dodao je Loeb.

Studija je utvrdila da, ukoliko se stopa usvajanja toplote ne uspori, treba očekivati veće promjene klime.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5