fbpx

1625050394.8745

Inicijativa End The Cage Age je šesta najuspješnija u istoriji Evropske unije

Dana 10. juna Evropski parlament izglasao je zabranu kaveza te poručio Evropskoj komisiji da ukine njihovu upotrebu u uzgoju životinja do 2027. godine, prenosi Eko vjesnik.

Parlament je prihvatio rezoluciju End The Cage Age velikom većinom glasova - 558 za, 37 protiv i 85 suzdržanih. Rezolucija poziva Komisiju da revidira zastarjelu direktivu EU-a o životinjama uzgajanim za hranu kako bi postupno ukinula okrutne kavezne. To će spriječiti da više od 300 miliona životinja - poput kokoši, svinja i zečeva, svake godine bude držano u skučenim kavezima.

Također, ističe se kako svi proizvodi plasirani na tržište EU-a, uključujući one iz uvoza, moraju biti u skladu s budućim standardima bez kaveza. Pored toga, rezolucija naglašava potrebu za osiguravanjem odgovarajućih poticaja i finansijskih programa za pomoć poljoprivrednicima kroz prijelaz na sisteme bez kaveza. Osim toga, EU parlament pozvao je Komisiju da „urgira prijedloge za zabranu okrutnog i nepotrebnog prisilnog hranjenja pataka i gusaka za proizvodnju proizvoda od pačje i guščje jetre (foie gras)“.

Zastupnici u Evropskom parlamentu također su zahtijevali od Komisije ubrzanje revizije zakonodavstva EU-a o dobrobiti životinja, tražeći da ona bude dovršena do 2022. umjesto do 2023., kako je trenutno planirano.

Povjerenica za zdravstvo, Stella Kyriakides, prisustvovala je raspravi o rezoluciji i izrazila potporu ECI-i Okončajmo doba kaveza. Komentirala je da predanost Komisije poboljšanju dobrobiti životinja „i dalje ostaje moral, zdravlje i ekonomski imperativ.“

Komisija planira objaviti svoj odgovor na ECI Okončajmo doba kaveza do 30. juna ove godine, a očekuje se kako će rezultirati prijedlogom novog zakona.

Britanska organizacija Compassion In World Farming još 2018. pokrenula je ECI/Evropsku građansku inicijativu EndTheCageAge / Okončajmo doba kaveza, čiji je cilj zabraniti držanje životinja u kavezima. Prikupljeno je 1,4 miliona izjava podrške čime je End The Cage Age inicijativa postala šesta najuspješnija u istoriji EU-a te najuspješnija inicijativa usmjerena na dobrobit životinja otkad je prije 10 godina uveden ovaj demokratski alat u Evropskoj uniji.

Inicijativa je okupila preko 170 organizacija, EU zastupnike u skupini Cage-Free Farming Working Group, naučnike, poslovnu zajednicu, struku i mnoge druge. I Hrvatska je, aktivnim uključivanjem Udruge Pobjede i mnogih aktivista/kinja bila jedna od EU zemalja koja je prešla prag i brojem prikupljenih izjava podrške podržala ukidanje ove okrutne prakse.

Više informacija o Inicijativi End The Cage Age potražite ovdje.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 88.5%
Ne - 9.4%
Nije mi bitno - 1%

Ukupno glasova: 96
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 9.3%
Ne - 88.4%

Ukupno glasova: 43
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3