fbpx

tibet 4025999 1280

U novom istraživanju tim naučnika je uspio da identifikuje niz jedinstvenih virusa starih 15 hiljada godina iz ledene kape Galaja na Tibetanskoj visoravni.

Poput početka nekog horor filma, drevna stvorenja izranjaju iz dubina permafrosta koji se topi - od nevjerovatno očuvane izumrle megafaune, poput vunastog nosoroga, do 40 hiljada godina starih ostataka džinovskog vuka i bakterija starih preko 750 hiljada godina.

Što je još nevjerovatnije, nisu svi mrtvi. Vijekovima stara mahovina uspjela je da oživi u toploti laboratorije. Takođe, živi su bili i sićušni okrugli crvi stari 42 hiljade godina.

Ovaj zadivljujući pogled na organizme iz davne prošlosti Zemlje otkriva nam istoriju drevnih ekosistema, uključujući i detalje okoline u kojoj su postojali. Međutim, topljenje leda izaziva zabrinutost jer se u njemu nalaze i virusi koji se možda vraćaju da bi nas ponovo proganjali, prenosi portal "Science alert".
 
"Otapanje leda neće dovesti samo do oslobađanja tih drevnih, arhiviranih mikroba i virusa, već će ih u budućnosti pustiti u naše okruženje", pišu istraživači u novoj studiji, kojom je rukovodio mikrobiolog Đi Ping Šong sa državnog Univerziteta u Ohaju.
 
Zahvaljujući novim metagenomskim tehnikama i novim metodama za održavanje sterilnih uzoraka jezgra leda, istraživači pokušavaju da bolje razumiju šta tu tačno leži skriveno, prenosi RTS.
 
"Ovi lednici su nastajali postepeno, a zajedno sa prašinom i gasovima, mnogo, mnogo virusa se takođe taložilo u tom ledu", naglašava Šong.
 
Ovi mikrobi potencijalno predstavljaju sve one koji su se u to vrijeme nalazili u atmosferi, navode istraživači u svom radu.
 
Prethodne studije pokazale su da su ovakve mikrobne zajednice u korelaciji sa promenama u koncentraciji prašine i jona u atmosferi, a takođe mogu ukazivati i na klimatske i ekološke uslove u to vrijeme.
 
U okviru ovih zamrznutih zapisa drevnih vremena, na 6,7 kilometara nadmorske visine u Kini, istraživači su otkrili da 28 od 33 virusa koje su identifikovali nikada ranije nisu viđeni.
 
"To su virusi koji bi uspijevali u ekstremnim okruženjima", navodi mikrobiolog Metju Salivan.
 
Upoređujući njihove genetske sekvence sa bazom podataka poznatih virusa, tim je otkrio da su najzastupljeniji virusi u oba uzorka bili bakteriofagi koji mogu da zaraze Methylobacterium - bakterije važne za metanski ciklus u ledu.
 
Iako ovaj novootkriveni spektar drevnih virusa izaziva nelagodu usred pandemije, najveća opasnost ne leži u njima, već u onome što oslobađa led koji se topi – ogromne rezerve metana i ugljenika. Međutim, jasno je i da nam ovaj led pruža uvid u prošle promjene životne sredine, kao i evoluciju virusa.
 
 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5