fbpx

aktivisti brazil

 Mauro Pimentel—AFP/Getty Images

Rekordan broj aktivista koji rade na zaštiti okoline i prava na zemljište ubijeno je prošle godine, navodi se u izvještaju grupe "Global Witness".

U izvještaju se navodi se da je 2020. godine ubijeno 227 ljudi, što je najveći broj zabilježen drugu godinu zaredom. Skoro trećina ubistava je navodno povezana sa eksploatacijom resursa - sječom, rudarstvom, velikim agrobiznisom, branama hidroelektrana i drugom infrastrukturom.

U izvještaju su žrtve nazvane "braniocima životne sredine" ubijenim zbog zaštite prirodnih resursa koje treba očuvati, uključujući šume, zalihe vode i okeane.Od potpisivanja Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama 2015. godine, organizacija kaže da je u prosjeku svake sedmice ubijeno četvoro aktivista.

 

U dokumentu se navodi da je ovaj "šokantan broj" vjerovatno manji od realnog zbog sve većih ograničenja za novinare, kao i ograničavanja drugih građanskih sloboda. Sječa šume je industrija koja je povezana sa najvećim brojem ubistava - 23, a napadi su zabilježeni u Brazilu, Nikaragvi, Peruu i na Filipinima.

Jedinu trećinu slučajeva čine pripadnici starosjedilačkih grupa, koji su najčešće na prvoj liniji klimatskih promjena. Kolumbija je imala najviše zabilježenih napada. U toj zemlji je prošle godine ubijeno 65 ljudi.

Chris Madden iz "Global Witnessa" pozvao je vlade da se "ozbiljno pozabave zaštitom branilaca prirode".

On je izjavio da kompanije moraju početi "stavljati ljude i planetu ispred profita ili će se nastaviti i klimatski slom sa jedne i ubijanja sa druge strane", prenio je BBC.

"Ovi podaci predstavljaju još jedan snažan podsjetnik da borba protiv klimatske krize za neke predstavlja praktično nepodnošljiv teret, koji riskiraju svoje živote kako bi spasili šume, rijeke i biosfere, neophodne za suzbijanje neodrživog globalnog zagrijavanja. Ovo mora prestati", rekao je on.

Ova organizacija pozvala je vlade da formalno priznaju pravo čovjeka na bezbjednu, zdravu i održivu životnu sredinu, kao i da se osigura to da se među obaveze preuzete na novembarskoj Konferenciji UN o klimatskim promjenama (COP26) uvrsti zaštita ljudskih prava.

Među ubijenima je Fikile Ntshangase (65) iz Južnoafričke Republike, koja je bila uključena u pravni spor oko proširenja površinskog kopa rudnika kojim upravlja kompanija "Tendele Coal", u blizini Somkhelea, u provinciji KwaZulu-Natal. Ona je ubijena u svojoj dnevnoj sobi.

Ovu ženu ubila su četiri napadača u njenoj kući 22. oktobra 2020. godine. Njena kćerka kaže da do danas niko nije priveden u vezi sa tim sučajem, niti bilo ko snosi odgovornost, prenosi BBC.
 
Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Oktobar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31