fbpx

Panda

Kina je objavila bijelu knjigu kako bi predstavila akcije koje preduzima za očuvanje biodiverziteta i podijelila svoja dostignuća u tom sektoru, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

U bijeloj knjizi Kancelarije za informisanje Državnog savjeta Kine pod nazivom „Očuvanje biodiverziteta u Kini“, navodi se da Kina čuva biodiverzitet kreativnim i savremenim mjerama, formirajući novi obrazac očuvanja biodiverziteta.

Istaknuto je da je cilj Kine istovremeno očuvanje biodiverziteta i visokokvalitetan razvoj, da Kina njeguje princip da su čiste vode i bujne planine neprocjenjivo javno dobro i vidi biodiverzitet kao temelj, cilj i sredstvo održivog razvoja.

U posljednjoj deceniji, Kina je identifikovala oko 200 novih sorti biljaka godišnje, što je deset odsto novih biljnih sorti u svijetu, navodi CMG.

Takođe, Kina preuzima vođstvo u predlaganju i sprovođenju strategije crvenih linija za očuvanje životne sredine i prva je u svijetu predložila i sprovela strategiju crvene linije za očuvanje životne sredine.

Kina je odredila prioritetne oblasti u zaštiti biodiverziteta, a te mjere su doprinijele očuvanju ključnih prirodnih ekosistema, bioloških resursa i staništa za ključne vrste.

Uspostavljeno je oko 10.000 zaštićenih područja svih vrsta, što čini oko 18 odsto ukupne površine Kine.

Dobro planirani sistem zaštićenih područja doveo je 90 odsto vrsta kopnenih ekosistema i 71 odsto ključnih vrsta divljih životinja pod efikasnu državnu zaštitu.

U Kini se, navodi CMG, stalno šire staništa divljih životinja čija populacija raste.

Populacija džinovskih pandi u divljini porasla je sa 1.114 na 1.864 u posljednje četiri decenije, populacija ibisa sa krestom povećala se sa samo sedam na preko 5.000, populacija azijskih slonova u divljini porasla je sa 180 osamdesetih godina prošlog vijeka na oko 300, dok se divlja populacija Hainan gibona povećala sa ne više od deset u dvije grupe, prije 40 godina, na 35 u pet grupa.

U bijeloj knjizi se navodi i da je Kina u periodu od 2000. do 2017. doprinijela sa oko 25 odsto globalnom rastu vegetacije u periodu izvještavanja, što predstavlja najveći udio među svim zemljama.

Pokrivenost šuma i šumski rezervati u Kini održavaju rast u poslednjih 30 godina, a zemlja je ostvarila najveći rast šumskih resursa na svijetu.

Kada je riječ o kontroli zagađenja, navodi se da su postignuti izvanredni rezultati i da je Kina poboljšala kvalitet vazduha, vode i zemljišta.

U 2020. godini, kineska prosječna koncentracija čestica zagađenja u okolini, ili PM2,5, opala je za 28,3 odsto u odnosu na 2015. godinu, dok je procenat dana sa dobrim kvalitetom vazduha porastao za 5,8 procenata u odnosu na 2015. godinu.

Kombinovani udio vodenih dionica sa državnom kontrolom sa površinskim vodama dobrog kvaliteta bio je prošle godine 83,4 odsto, što je povećanje za 17,4 procentna poena u odnosu na 2015. godinu, dok je udio dobrog kvaliteta priobalnih voda 77,4 odsto u pogledu površine, što je povećanje za devet procenata u odnosu na pet godina ranije.

U 2020. stopa sigurnog korišćenja nezagađenog obradivog zemljišta u odnosu na zagađeno zemljište premašila je 90 procenata.

U bijeloj knjizi se navodi i da Kina postiže izuzetne rezultate u ispunjavanju obaveza vezanih za biodiverzitet i da je dala pozitivan doprinos globalnim ciljevima biodiverziteta za 2020. (ciljevi Aiči) i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine.

Kina je premašila tri cilja Aičija – uspostavljanje kopnenih prirodnih rezervata, obnavljanje i obezbeđivanje važnih usluga ekosistema i povećanje otpornosti ekosistema i skladištenje ugljenika i postigla napredak u 13 ciljeva, uključujući integrisanje biodiverziteta, održivo upravljanje poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom, kao i održivu proizvodnju i potrošnju, navodi se u Bijeloj knjizi, prenosi CMG.

Beta

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2