fbpx

ptice evropa

Foto: 123rf

Izumiranje prijeti gotovo petini evropskih vrsta ptica, izvijestila je njemačka nevladina organizacija za zaštitu prirode NABU na temelju istraživanja koje je provela organizacija BirdLife International.

Naučnici su stavili na takozvani crveni popis ugroženih vrsta BirdLife Internationala 110 od 544 vrste, za koje su prikupljani podaci, a kod daljnjih 166 ptičjih vrsta uočili su pad broja, ali ne toliko dramatičan.

Ptice su ugrožene zbog poljoprivrede, iskorištavanja mora, gubitka staništa...

Najugroženije su ptice pjevice, poput ševa, svračaka i strnadica, a pad se pripisuje gubitku staništa i upotrebi poljoprivrednih hemikalija. NABU je uočio da su domaće vrste, poput šljuka, čiopa i prepelica, preskočile jednu kategoriju te se sada smatraju ugroženima u cijeloj Evropi. Morske ptice, uključujući baršunastu patku, sada su ugrožene zbog ribarstva i zagađenja vode.

Raznolikost evropskih ptica i dalje je ugrožena poljoprivredom i građevinarstvom, iskorištavanjem mora, lošom šumarskom politikom, zagađenjem i nezakonitim ubijanjem određenih vrsta, rekao je čelnik NABU-a Leif Miller.

Klimatske promjene utjecale su i na staništa brojnih vrsta ptica. Neke se vrste oporavljaju. Riječni vodomari i crvene lunje uklonjeni su s crvenog popisa, a brojne vrste ptica grabljivica imaju koristi od ciljanih mjera očuvanja. Popis je obuhvatio podatke iz 54 zemlje i regije, a tisuće stručnjaka i volontera pridonijele su prikupljanju podataka.

Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5