fbpx

eu privijavn

Foto: Petr Zewlakk Vrabec / Arnika

Dok se proces urbanizacije u evropskim zemljama nastavlja, kvalitet života u urbanim područjima i održivost prostornog planiranja postaju krucijalna tema. Sukob između privatnih i javnih interesa tipičan je prije svega za veće gradove – identična borba za javne prostore i pristupačno stanovanje vodi se u Pragu, Beogradu i Kijevu. Povodom dvadesetogodišnjice Aarhuske konvencije nevladine organizacije skreću pažnju na neodrživost davanja prioriteta interesima investitora i graditelja, te pozivaju vlade da efikasnije brane pravo na život u zdravom okruženju. 

„Gubitak zelenih i javnih površina i prijetnja historijskom naslijeđu zbog ogromnog povećanja privatnog razvoja šteti prije svega gradovima centralne i istočne Evrope i bivšeg Sovjetskog Saveza. Propisi u regionu uglavnom nemaju jačinu, a provedba zakona je gora. Deregulirano stambeno tržište izaziva visoku potražnju u nekretninama, koje se kupuju kao investicija, te tako za stanovnike s nižim prihodima postaju nepristupačne i otežavaju rešavanje pitanja stanovanja. Uprkos objavama, lokalne vlasti nisu u mogućnosti da osiguraju društvenu i ekološku održivost gradova, dok nedostatak učešća javnosti produbljuje krizu“, kaže Vaclav Orcigr iz udruženja „Arnika“, nevladina organizacije sa sjedištem u Pragu.

Glavni grad Češke nije bio u mogućnosti odobriti novi prostorni plan od 2008. Trinaest godina stanovnici se protive odobrenju dokumenta koji bi po njihovom mišljenju stavio grad na milost i nemilost investitora. Međutim, zbog nedostatka propisa, komercijalne zgrade niču iz godine u godinu. U proteklih pet godina se cijena stanovanja skoro udvostručila.

Beograd se suočava sa sličnim izazovima. „Fiksacija Vlade Srbije na kapitalne investicije prouzrokovala je pojavu građevinskih projekata po celom gradu. Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da se više od 50% Beograđana slaže da se grad razvija prema privatnim interesima moćnika. Stanovanje oko 70% stanovnika Beograda trebalo bi da, zbog njihove socijalne i ekonomske situacije, podrži država. Međutim, samo je manje od 1% objekata za stanovanje javno. Istovremeno, samo 5% stanovništva u Srbiji kupuje nekretnine, dok 84% stanovnika stanovanje plaća u gotovini. To je zastrašujuće, kaže Iva Čukić iz nevladinog udruženja „Ministarstvo Prostora“ iz Srbije.

Početkom oktobra su stanovnici Kijeva organizovali najveći javni protest za bolju sredinu u posljednjih nekoliko godina. Marš za Kijev  zahtevao je prestanak ilegalnih građevina, efikasan javni prijevoz, nezavisna okružna vijeća, čist zrak i vodu, te odobrenje prostornog plana. 

„Pokazatelj kvaliteta života rangira Kijev na 173. mjesto od ukupno 231 grada . Jedan od razloga za ovako loš rejting je nedovoljan broj zelenih površina i ubrzan razvoj grada. Situacija je pogoršana velikim gužvama u saobraćaju i pretjeranim zagađenjem zraka. Iznenađujućih 94% stanovnika je protiv uništavanja zelenih površina radi novih trgovačkih centara ili stambenih kompleksa jer shvataju važnost ostrva za hlađenje “, objašnjava Yegor Firsov, lider nevladine organizacije za životnu sredinu i jedan od govornika na Maršu za Kijev.

Predstavnici država UNECE sastaju se u Ženevi od 18. do 22. oktobra kako bi ocijenili posljednji period od 4 godine i odlučili o daljnjim koracima u promicanju ekološke demokratije u regionu. Tema ovogodišnje konferencije je održivi razvoj gradova.

eko.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Novembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5