fbpx

211027 stop spalionici

Opština Lopare je prihvatila urbanističko-tehničke uslove za izradnju spalionice i dodijelila zemljište u naselju Mrtvica firmi Zanni BiH d.o.o. iz Lukavca

Stanovnici naselja Mrtvica u opštini Lopare su na protestu protiv projekta izgradnje spalionice otpada u njihovom naselju jasno izrazili zabrinutost zbog prijetnje njihovom zdravlju i životnoj sredini, saopćeno je danas iz banjalučkog Centra za životnu sredinu. Kako je navedeno protestu su se pridružili i stanovnici iz okolnih naselja i tako pokazali spremnost da se bore protiv tog projekta.

Opština Lopare je prihvatila urbanističko-tehničke uslove za izradnju spalionice i dodijelila zemljište u naselju Mrtvica firmi Zanni BiH d.o.o. iz Lukavca, koja je krajem 2019. godine započela pregovore sa opštinom Bosanski Petrovac o izgradnji spalionice na teritoriji te opštine. Iako su odbornici isprva prihvatili ove planove, u februaru ove godine su ih morali odbaciti, zbog pritiska lokalnog stanovništva koje je odlučno izrazilo negodovanje povodom planova za izgradnju spalionice.

Također, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je odbacilo studiju o uticaju na životnu sredinu za pomenutu spalionicu.

Iste godine, Zanni BiH d.o.o. bira novo mjesto za spalionicu istih karakteristika, ovaj put naselje Mrtvica, opština Lopare u sjevernoistočnom dijelu BiH.

Marina Kuburić iz Centra za životnu sredinu kazala je kako je apsurdno da se takav zagađivač planira u centru voćarstva, gdje ljudi žive od uzgoja šljiva, jagoda i drugih kultura.

Iz tog Centra u potpunosti podržavaju mještane i traže odbacivanje tih štetnih projekata, koji se i u evropskim zemljama napuštaju. Također, izražavaju nadu da će odbornici opštine Lopare povući podršku projektu i stati na stranu sugrađana, te da će prethodna procjena o uticaju na životnu sredinu biti odbačena od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2