fbpx

Sanica Foto Zlatan Čekić

 Sanica, foto:Zlatan Čekić

KLJUČ - Aktuelni radovi na uređenju korita rijeke Sanice u istoimenom mjestu nadomak Ključa izvode se nezakonito jer za njih nije izdata neophodna dozvola Federalnog ministarstva građenja i prostornog uređenja, tvrdi Muhamed Kučuković, mještanin i ekološki aktivista te jedan od organizatora protesta protiv pomenutih radova.

"Za izvođenje bilo kakvih radova neophodno je da se dobije građevinska dozvola ili odobrenje. U ovome slučaju takva dozvola ne postoji jer smo takav dopis dobili iz pomenutog federalnog ministarstva. Znači, investitor je preskočio neophodnu zakonsku stepenicu", kazao je Kučuković.

Dodao je kako su sve prijavili Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i da očekuju odgovore, te navodi kako aktivisti razmišljaju i o poduzimanju pravnih radnji protiv investitora ukoliko se u svemu dokažu elementi krivičnog djela.

"Nažalost, i pored velikog medijskog odjeka i pažnje koju smo privukli radovi nisu zaustavljeni, nego i dalje traju. Bageri i dalje kopaju korito rijeke, uništavaju se staništa riba, priobalno drveće te kompletna flora i fauna", kaže Kučuković.

Oglasili su se i iz Sportsko-ribolovnog društva "Ključ" te istakli kako se tekući radovi ne odvijaju onako kako im je prvobitno predstavljeno. Navode kako su na početku dali uslovnu saglasnost za izvođenje radova, pod uslovom da bageri ne ulaze u riječno korito i da se ne uništava priobalno drveće, što je sada slučaj.

U proteklom periodu grupa mještana Sanice je okupljanjem i prigodnim transparentima u više navrata upozoravala na pomenute građevinske radove koji su započeli prije mjesec dana. Izvodi ih Agencija za vodno područje rijeke Save, a njima se, kako je istaknuto, želi regulisati dio vodotoka u dužini od jednog kilometra te produbiti korito na mjestima gdje se Sanica, za vrijeme poplava, izlijevala iz korita i plavila okolna područja.

Navode kako se planirani radovi izvode u skladu sa propisanom zakonskom procedurom, te da je projekat ranije prezentovan predstavnicima lokalne zajednice i da na njega nije bilo primjedaba.

Inače, radovi se izvode na zahtjev mjesne zajednice Sanica, koja je preko općine Ključ kandidirala projekat zaštite od poplava višim razinama vlasti u Federaciji BiH. Međutim, mještani tvrde da na dijelu vodotoka gdje se radi Sanica nikada nije plavila niti napuštala svoje korito.

Zlatan Čekić - Nezavisne

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4