fbpx

Wien energije Hofer

 foto - Wien Energie/Hofer

Spalionica je umjetničko djelo, čista je i postavila je nove standarde u zaštiti okoliša. Ova spalionica otpada Spittelau opskrbljuje trećinu stanovnika Beča toplinskom energijom, a ove godine slavi 50. godišnjicu svog postojanja.

Bečko energetsko poduzeće Wien Energie ove godine slavi 50 godina od otvorenja spalionice otpada Spittelau koja godišnje prerađujući 250.000 tona otpada ekološki prihvatljivim grijanjem opskrbljuje 60.000 kućanstava, a strujom oko 50.000 kućanstava. Osim toga, Spittelau je postavila nove standarde u očuvanju okoliša: spalionica otpada raspolaže s najmodernijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova na svijetu te tako obrađuje otpad na najvišoj razini ekološke prihvatljivosti. Godišnji prosjek emisija ugljikovog dioksida leži gotovo 90 posto ispod graničnih vrijednosti.

Beč spalionica foto Wien Energie Ludwig Schedl

foto: Wien Energie / Ludwig Schedl

Slikovite fasade Hundertwassera u znaku ekologije

Dodatni razlog visokog ekološkog standarda spalionice bila je i saradnja s umjetnikom Friedensreichom Hundertwasserom. Tek nakon što se uvjerio da Beč uza sve uložene napore u smanjenju otpada nema alternativu, umjetnik je prihvatio molbu tadašnjeg bečkog gradonačelnika Helmuta Zilka da fasadu toplane oslika svojim karakterističnim šarenim strukturama. Jedan od uvjeta za ovu suradnju bilo je opremanje spalionice najmodernijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova. Spektakularna je umjetnička građevina prema viziji Hundertwassera trebala služiti kao primjer harmonične simbioze tehnologije, ekologije i umjetnosti, a sam umjetnik odrekao se honorara za svoj rad.

Beč foto Wien Energie

foto: Wien Energie

Dovršena je 1992. godine, a zbog mozaične fasade, zlatne kugle na dimnjaku, valovitih linija i zelenog krova spalionica Spittelau ubrzo je postala prava turistička atrakcija i jedna je od najčešće fotografisanih znamenitosti glavnoga grada Austrije. Osim toga, privlači i stručne delegacije iz čitavog svijeta koje žele upoznati bečki primjer dobre prakse, a jedna od zanimljivosti spalionice je i gnijezdo u kojem se, ispod gornjeg prstena zlatne kugle na dimnjaku, svake godine gnijezdi najmanje jedan par sokolova.

Trenutna očitanja emisije ispušnih plinova iz spalionice Spittelau dostupna su putem sljedeće poveznice.

U blizini spalionice otpada od 2009. nalazi se i centrala daljinskog hlađenja kojom gradsko energetsko preduzeće opskrbljuje stanovnike glavnog grada Austrije. Snaga postrojenja od 17 megavata odgovara snazi od otprilike 4.860 klima-uređaja.

Trenutačno je u izgradnji i postrojenje koje će višak električne energije pretvarati u toplinu koristeći takozvanu power to heat tehnologiju. Fasadu modernog postrojenja, koje funkcioniše poput predimenzioniranog kuhala za vodu, Wien Energie namjerava ukrasiti šarenim mozaicima po uzoru na Hundertwasserov stil. Održivost ima važnu ulogu u njegovoj gradnji pa se, primjerice, djelomično koristiti eko-beton. Postrojenje se planira pustiti u pogon u proljeće 2022.

https://www.youtube.com/watch?v=Fpu59LFB5wI&feature=emb_title

EurocommPR

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4