fbpx

foto Grin tim Novi Grad

 foto: Grin tim

NOVI GRAD - Iz Udruženja "Grin tim" Novi Grad pozivaju na odgovornost relevantnih faktora i konkretne korake u vezi sa problemom Trgovske gore.

U saopštenju za javnosti iz ovog udruženja navode da su zgroženi širenjem dezinformacija koje su ove sedmice plasirane u vezi sa dopremanjem kontejnera sa radioaktivnim otpadom u bivšu kasarnu Čerkezovac, u opštini Dvor na samoj granici sa BiH.

"Očigledno je namjera da se isprovocira javnost i pojača osjećaj napuštenosti građana i od BiH i Hrvatske. Bez obzira što je jedan od ciljeva takvih pisanja da obeshrabre građane, oni ne mogu i neće promijeniti apsolutno ništa, jer nemamo rezervnu Unu, rezervne domove, ni rezervni život", dodaje u saopštenju.

Iz "Grin tima" poručuju da će uslijediti građanske tužbe pojedinačne ili grupne, od šire grupe nevladinih organizacija ili nekoliko desetina ekoloških.

"Međutim, to je najmanje bitno u ovom trenutku. Odlučnost građanskih angažmana, koji djeluju u svim smjerovima ne može i ne smije biti alibi svim drugim relevantnim akterima, prije svih političkim predstavnicima građana, da se uzdaju u to da će neko drugi rješavati problem koji je njihov posao prije svega", navode iz ovog udruženja.

U "Grin timu" smatraju da susrete sa međunarodnim zvaničnicima treba koristiti za postavljanje slučaja Trgovska gora kao teme od prioritetnog interesa.

"Nekorektni odnosi prema ovoj temi svakim danom sve više provociraju, a nečinjenje Pravnog tima koji za godinu dana nije kreirao ni strategiju pravne borbe, a kamoli predložio konkretne pravne korake je prava slika BiH kao države. Zahtijevamo odgovornost i konkretne korake, jer od praznih obećanja koja u drugi plan bacaju nerad imamo samo još jedan podsticaj na iseljavanje", poručili su iz "Grin tima".

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nulklearne elektrane "Krško", kao i postojeći, skladišti, a potom odlaže na samoj granici sa BiH.

Srna

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2